De House of Lords, de Britse Eerste Kamer, waarschuwt ervoor dat de Britse visserijsector ook na de Brexit ertoe verplicht is om in overleg met andere kuststaten afspraken te maken over zorgvuldig visserijbeheer.
In een 67-pagina’s tellend verslag getiteld Brexit: Fisheries concludeert een comité van de House of Lords dat het Verenigd Koninkrijk weliswaar juridisch gezien een onafhankelijke kuststaat wordt en daardoor eigen visserijwet- en regelgeving mag invoeren, maar dat de regering de behaalde goede resultaten op het gebied van duurzaamheid in de visserijsector moet bewaken en illegale visserij moet blijven bestrijden.
Aanlandplicht blijft bestaan voor VK-vissers
Het House of Lords-comité stelt dat een nieuw te ontwikkelen Brits visserijbeleid in het teken moet staan van maximaal toegestane vangsten op basis van MSY (maximaal duurzame vangst) en dat de aanlandplicht blijft gelden voor de Britse visserij na de Brexit. Groot-Brittannië heeft als kuststaat een verplichting om gedeelde visbestanden in samenwerking met andere kuststaten duurzaam te beheren, door goede afspraken te maken over maximaal toegestane vangsten (TAC’s) op bais van wetenschappelijk advies. Het comité stelt zelfs voor om voor de eigen vloot het toezicht en de handhaving streng te regelen, mogelijk zelfs aan de hand van cameratoezicht.
Afspraken respecteren
“In het kader van het internationale recht zijn afspraken gemaakt die het VK moet respecteren. De samenwerking met maritieme buurlanden op het gebied van visserijbeheer, gebaseerd op wetenschappelijk advies gericht op duurzaam beheer als basis, moet worden voortgezet,” aldus het comité.
“Daar zijn vissers én visbestanden bij gebaat”
Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond vindt de visie van het belangrijkste juridische orgaan van Groot-Brittannië verstandig. “Een week geleden heeft staatssecretaris Van Dam de Kamer laten weten dat de Britse minister hem expliciet had gemeld dat het Verenigd Koninkrijk zich volledig gecommitteerd aan de aanlandplicht. Het comité van de House of Lords bevestigt dat nu. Dit biedt zeker goede perspectieven om vanaf maart als volwassen met de Britten om tafel te gaan en afspraken te maken waar alle vissers én visbestanden bij gebaat zijn.”
Het is de vraag of de Lords ook bedoelen dat de aanlandplicht en andere maatregelen na Brexit op dezelfde wijze geïmplementeerd worden in zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU lidstaten. Britse visserijorganisaties willen een aanlandplicht naar Noors model, met veel meer flexibiliteit voor de vissers dan de EU wil. Vandaar het belang dat het Verenigd Koninkrijk en de EU gelijk optrekken.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl