Onderzoekers van het Britse onderzoeksinstituut CEFAS hebben vanuit de Britse overheid de vraag gekregen zich te verdiepen in pulsvisserij. Op woensdag 31 mei bezochten drie Britse onderzoekers Nederland, waar zij vergezeld door Wageningen Marine Research onderzoeker Adriaan Rijnsdorp kennis maakten met het pulstuig.
’s Ochtends kreeg het gezelschap uitleg over historie en de technische werking van het systeem door ontwikkelaar Harmen Klein Woolthuis van HFK Engineering. Om de pulstuigen ook in het echt te laten zien had de Nederlandse Vissersbond een bezoek aan Urk gefaciliteerd, met als eerste een uitgebreide rondleiding bij de VCU door Albert Hartman. Hartman toonde de verschillende onderdelen van het tuig en vertelde over de indrukwekkende reductie in gasoliegebruik door de leden van de coöperatie sinds zij van de boomkor op de puls zijn overgeschakeld.
Aan boord
Het bezoek eindigde op de UK-176, die voor onderhoudswerkzaamheden in het dok lag. Aan boord kregen de onderzoekers uitleg kregen over de besturing van het pulstuig en de verwerking van de vangst aan boord. De tijd werd goed gebruikt, in de auto op weg terug naar het hotel vertelde Rijnsdorp over het meerjarig onderzoeksproject naar de impact van puls.
Puls en de feiten
De onderzoekers waren zeer geïnteresseerd en gaven aan een beter beeld te hebben gekregen van pulsvisserij door het bezoek. De Nederlandse Vissersbond ziet het als een positieve ontwikkeling dat vanuit het Verenigd Koninkrijk kennis wordt verzameld over puls. Dit bevordert de discussie over puls op basis van feiten.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.