“Groot Brittannië lijkt af te stevenen op een harde Brexit,” zegt econoom Griffin Carpenter van de New Economics Foundation in de uitzending van NIeuwsuur op maandag 3 juli 2017. Aanleiding is het besluit van minister van Voedsel en Milieu Michael Gove dat het Verenigd Koninkrijk eenzijdig het Visserijverdrag van Londen – dat in 1964 is gesloten – opzegt.
In een interview met de BBC verklaart Gove zijn besluit, waarbij hij onomwonden aangeeft dat de Britten na de Brexit – wanneer ze weer een ‘onafhankelijke kuststaat’ zijn – alleenheerschappij willen over hun 200-mijls exclusieve economische zone.
Europese Visserijalliantie-voorzitter Gerard van Balsfoort geeft in de uitzending uitleg over de ernst van de situatie voor de Nederlandse vloot: “Op dit moment wordt bijna 50 procent gevangen in de Britse wateren. Voor de haring, een van onze iconische vissen, is dat zelfs 80 procent. Daar gaat onze haringvloot, in het ergste geval.” tekst en uitleg over de situatie.
Bekijk het nieuwsuur item
Reactie Johan Nooitgedagt
Eerder op de dag heeft Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt al een toelichting gegeven op het radiojournaal van de NOS: “Het is een rampscenario dat op ons afkomt. Ik ben niet van de school: ga maar lekken slapen, het komt wel goed. Voor de Brexit is de visserij een icoonproject. Ze zetten hard door en matigen hun aanpak niet.” Nooitgedagt vreest het ergste voor de Nederlandse visserij. “Familiebedrijven in de kleine kottervisserij zullen net als in de koopvaardij uit het Nederlandse beeld verdwijnen.”
De Ierse regering heeft de Britse actie om het verdrag eenzijdig op te zeggen hard veroordeeld. Landbouw- en visserijminister Michael Creed noemt het nieuws ‘onwelkom en onbehulpzaam’. De Ierse vloot vangt zestig procent van hun aanlandingen in Britse wateren.
Persbericht
Op de website van de Britse overheid is op zondag 2 juli een toelichtend persbericht geplaatst over het opzeggen van het verdrag. Hieronder de inhoudelijke vertaling:
De minister van milieubeheer Michael Gove heeft op zondag 2 juli 2017 bevestigd dat het Verenigd Koninkrijk deze week een historische stap zet in de richting van een eerlijkere deal voor de Britse visserijsector met het opzeggen van de een regeling die niet-Britse landen toegang geeft tot Britse wateren. Het terugtrekken uit het Visserijverdrag van Londen maakt deel uit van de voorbereiding die het Verenigd Koninkrijk treft om de Europese Unie te verlaten.
Het Visserijverdrag van Londen is in 1964 ondertekend, voordat het Verenigd Koninkrijk toetrad tot de Europese Unie. Het regelt het toelaten van vaartuigen uit vijf Europese landen om te vissen binnen zes en twaalf zeemijl uit de kust van het Verenigd Koninkrijk. Naast dit verdrag is er het gemeenschappelijk visserijbeleid van de EU (GVB), waarin de toegang van Europese vaartuigen is geregeld voor het gebied tussen de 12 en 200 zeemijl uit de kust van het Verenigd Koninkrijk en waarin de toekenning van quota per lidstaat is geregeld.
Maandag 3 juli stelt het Verenigd Koninkrijk de lidstaten die het Visserijverdrag van Londen hebben medeondertekend op de hoogte, waarna een opzegtermijn van twee jaar ingaat – op dezelfde wijze als artikel 50 (de Brexit).
Het bereiken van een eerlijkere overeenkomst voor de Britse visserijsector is een regeringsbelofte (onderdeel van het Manifest van de Conservatieve partij) en een van de belangrijkste doelstellingen van de regering voor Brexit. Wanneer we de EU verlaten, zullen we niet meer gebonden zijn aan het gemeenschappelijk visserijbeleid, maar zouden de voorwaarden van het Londense Visserijverdrag nog wel van toepassing zijn. Met het opzeggen van het Visserijverdrag van Londen zijn we niet meer gebonden zijn aan de bestaande toegangsovereenkomsten.
In plaats daarvan krijgen we controle over de toegang tot de visserij in onze wateren en worden we volledig verantwoordelijk voor het beheer van de visserij, zodat we voor alle vissers een eerlijke, duurzame en winstgevende visserij kunnen waarborgen.
Milieu Secretaris Michael Gove zei: “Het opzeggen van het Visserijverdrag van Londen is een mijlpaal voor het herkrijgen van zeggenschap over ons visserijbeleid. Voor het eerst in meer dan vijftig jaar kunnen we zelf beslissen wie toegang heeft tot onze wateren. Dit is een historische stap naar een nieuw nationaal visserijbeleid dat ingaat nadat we de Europese Unie hebben verlaten. Dat moet resulteren in een meer concurrerende, winstgevende en duurzame visserijsector voor heel Groot-Brittannië.
Zoals aangekondigd in de troonrede voert de regering na het uittreden uit de EU een nieuwe visserijwet in waarin de toegang tot de wateren van het Verenigd Koninkrijk wordt geregeld alsmede het visserijbeheer en de quotering. Het opzeggen van Visserijverdrag van Londen maakt hier deel van uit. In samenwerking met onze buren zal de regering nieuw visserijbeleid ontwikkelen waarin de economische ontwikkeling van de visserijsector en kustgemeenschappen voorop staan. Dit beleid is in overeenstemming met onze internationale verplichtingen. Het VK wil een hechte en speciale band met de Europese Unie na de Brexit.
Barrie Deas, voorzitter van de National Federation of Fishermen’s Organizations: “Dit is welkom nieuws voor ons en een belangrijke stap van het Verenigd Koninkrijk richting een onafhankelijke kuststaat met soevereiniteit in zijn eigen exclusieve economische zone.”
De toegevoegde waarde van de Britse visserijsector bedraagt 1,3 miljard pond. In de visserijsector werken 34.600 mensen. In 2015 waren er meer dan 6.000 Britse vissersvaartuigen, die 708.000 ton vis aanlandden met een waarde van 775 miljoen pond. Onder het verdrag van Londen is in 2015 naar schatting 10.000 ton vis (inclusief makreel en haring) binnen de 12-mijlszone van de Britse kust gevangen door vissers uit Frankrijk, België, Duitsland, Ierland en Nederland, ter waarde van ongeveer 17 miljoen pond.
In de komende maanden en jaren zal de overheid samenwerken met de sector, de wetenschap en betrokken overheidsinstanties om te komen tot een duurzaam visserijbeheerbeleid, gericht op de lange termijn en op de welvaart van de vissers in heel Groot-Brittannië na het vertrek uit de Europese Unie. Deze zomer gaat de nieuwe Britse visserijwet in de steigers, met inspraak van betrokken overheidsinstanties, vissers, handelsorganisaties, visverwerkers en het publiek, met als doel: een overeenkomst die werkt voor heel Groot-Brittannië.
https://www.gov.uk/government/news/uk-takes-key-step-towards-fair-new-fishing-policy-after-brexit
Meer lezen: http://nos.nl/artikel/2181129-vissersbond-vreest-brits-rampscenario.html
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het Weekjournaal