Een notitie van de visserijcommissie van het Europees parlement, waarin wordt opgeroepen om het VN-verdrag over duurzame visserij te respecteren, zorgt voor veel ophef in het land waar de Brexit en aanlandplicht zijn uitgevonden.
In het voorstel stelt de EP-commissie dat er niet getornd mag worden aan de huidige quotaverdeling van gedeelde visbestanden in Britse en Europese wateren. Toegang tot elkaars markt moet gekoppeld zijn aan toegang tot elkaars wateren. De commissie verwijst daarbij naar het in 1995 gesloten VN-verdrag voor een duurzaam visserijbeleid. Het huidige gemeenschappelijke visserijbeleid is in lijn met dit verdrag en volgens de EP-commissie is een alternatief vrijwel ondenkbaar.
In een brief aan voorzitter Alain Cadec van de visserijcommissie van het EP uit de Britse Europarlementariër Ian Duncan zijn ongenoegen over de notitie. Hij noemt de eis vanuit Europa om toegang tot de Britse wateren te behouden merkwaardig, ongekend en contraproductief.
VN-verdrag
De notitie zelf is nog vertrouwelijk, maar Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik beaamt dat het standpunt van de commissie: “Het is voor iedereen beter als de vissermannen toegang houden tot elkaars wateren. De gevangen vis moet ook gewoon, zoals nu, in elkaars landen verkocht kunnen worden. Dit standpunt is de inbreng van de visserij-commissie voor een Brexit-resolutie van het Europees Parlement. Die staat op de rol voor april. Er kunnen nog amendementen komen, maar de uiteindelijke tekst van deze resolutie is de boodschap waarmee we onze onderhandelaar Guy Verhofstadt namens het Europarlement op pad sturen naar de Brexit-onderhandelingen.”
Gebakken lucht
Dat het Verenigd Koninkrijk gebonden is aan VN-afspraken over vangstbeperkingen, zien de tegenstanders van de Brexit als bewijs dat de argumenten van het ‘leave’ kamp gebakken lucht waren. Een woordvoerster van de Liberal Democrats zegt: “Het GVB mag dan verre van perfect zijn, het is wel de enige manier om overbevissing te voorkomen omdat visbestanden geen rekening houden met territoriale zeegrenzen.”
Prullenbak
In reactie op het Nieuws dat het Verenigd Koninkrijk onder het VN-verdrag gehouden is aan afspraken over vangstbeperkingen heeft de Britse overheid laten weten zeker niet de belangen van de Britse vissers te verkwanselen. De notitie van de EP-commissie is door de Schotse staatssecretaris David Mundell naar de prullenbak verwezen.
Controle terugkrijgen over ‘onze’ visbestanden
Reden voor de voorzitter van de Schotse Vissersfederatie Bertie Armstrong om op te roepen tot een ramkoers: “We staan te popelen om weer de controle te krijgen over onze visbestanden. Bijna 60 procent van onze vis wordt gevangen door niet-Britse schepen onder het gemeenschappelijk visserijbeleid. Onze visserijsector staat erop dat we na de Brexit controle hebben over onze Exclusieve Economische Zone, waar zich de beste visbestekken ter wereld bevinden.”
Eerder maakte de BBC al bekend dat de Schotse overheid geen toezicht houdt op het naleven van de aanlandplicht voor wijting en Noordzee-kabeljauw.
Britten ‘uitvinders’ van aanlandplicht
“Het Verenigd Koninkrijk heeft gezegd de aanlandplicht in te zetten gelijkwaardig aan de EU-lidstaten en daar zullen we ze aan houden. De aanlandplicht komt daar notabene vandaan, ontstaan uit het sentiment dat er kabeljauw overboord ging omdat de betreffende schepen er geen quotum meer voor hadden. Maar dat is een managementprobleem. Helaas is dit vervlochten met een ethische discussie, omdat er kostbaar voedsel overboord gaat,” aldus vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt.
Selectiviteit juist belonen
Nooitgedagt: “We moeten die discussie zuiver houden. In de kern is de aanlandplicht een gedrocht om de selectieve visserij te bevorderen. Je kunt beter goed gedrag belonen en de selectiviteit van goedwillende vissers bevorderen, door daarop positief in te zetten. Hoe moeilijk kan het zijn? Overigens is de Brexit een doolhof waarvan we na twee jaar nog geen uitgang hebben gevonden, maar onze plunjezak is dan wel zo goed als leeg.”
Belang van Europese samenwerking
Er gaan in het Verenigd Koninkrijk steeds meer stemmen op om Britse wateren te sluiten voor niet-Britse schepen. Zo heeft de actiegroep Fishing for Leave onlangs een lijvig ‘Brexit-eisenpakket’ opgesteld, dat geen goed nieuws betekent voor de Nederlandse vissers. Europese visserijen lijken meer dan ooit op elkaar en Brussel aangewezen. Anti-Europa sentimenten in ons eigen land zijn, met de verkiezingen voor de boeg, minstens zo verontrustend voor de toekomst van de visserijsector. Annie Schreijer-Pierik hierover: “De ChristenUnie en SGP partijen vonden de Brexit een goed idee. Ik hoop dat deze partijen zich realiseren hoeveel onzekerheden en mogelijke nadelen de Brexit oplevert voor de visserij. Het is te hopen dat de schade meevalt, daar moet nog hard voor gewerkt worden!”