HARLINGEN – De ZK 1 ‘Mirle’ is de enige ankerkuilvisser op de Waddenzee. Het betreft hier een onderzoeksproject van Wageningen Marine Research. Elke maand wordt er een week lang in de zeegaten Marsdiep, Vliestroom, Westgat en Eems op de tijen gevist. Het ankerkuilen is gericht op pelagische vissoorten in ondiep water met een sterke stroming.
Eind 2020 deed WMR een oproep. Schipper Jurre Kerkhof reageerde enthousiast. De ZK 1 werd vervolgens bij Miedema in Dokkumer Nieuwezijlen uit eigen portemonnee ingericht voor de ankerkuilvisserij.
Voor de onderzoekers is achterop de 15 meter lange hekkotter een container als overdekte werkplek annex lab geplaatst. Per tij wordt éénmaal gevist met twee kuilen. Gewicht en lengte van vissen worden genoteerd. Ook worden er onder andere maagmonsters van haring en sprot genomen, waarvan de inhoud geanalyseerd wordt door middel van DNA-analyse.’’
Kerkhof geniet met volle teugen van de passieve visserijtechniek, en wil er na afloop van het project in maart dit jaar ook zelfstandig mee doorgaan. ,,Jazeker, we zien hier zeker toekomst in voor ons. Daarom hebben we ook geïnvesteerd in visrechten. Je vangt van alles met de ankerkuil: garnalen, spiering, maar ook bodemvis zoals tong. Veel bewijs voor marktwaardige vis dus. En het is echt een prachtige manier van vissen, met niet meer dan 150 liter brandstof per week.’’
Het ankerkuilvissen is een van de vele onderdelen uit een grootschalige onderzoeksproject onder de noemer Swimway, met als doel om veel meer kennis over Waddenzeevissoorten te verzamelen.
Voor Swimway Waddenzee is vijf jaar uitgetrokken. Vanuit een breed consortium zijn er zeker 25 onderzoekers bij betrokken. Financiering komt voor een belangrijk deel uit het Waddenfonds.
Op de foto van mosselvisser Lando Nieuwenhuize ligt de ZK 1 in december voor anker in de Wolfshoek onder Vlieland, net buiten mosselpercelen met veel eidereenden op de achtergrond.
Bron: Visserijnieuws