De Europese Commissie wil met de introductie van een Single Market Information Tool ruimere bevoegdheden om toezicht te kunnen houden op de Europese interne markt. Ze vraagt aan het Europees Parlement en de EU-lidstaten een extra dwangmiddel: de bevoegdheid om bedrijven een boete op te leggen als zij geen gehoor geven aan een verzoek om informatie.
Wanneer kartelvorming is aangetoond, kan de EC zeer forse boetes opleggen. Zo heeft de EC vorig jaar een boete geëist van 3,4 miljard euro van Google. De maximale sanctie bij kartelvorming is 10 procent van de jaaromzet. Bij andere problemen op de interne markt mag de EC geen boetes opleggen. Bedrijven zijn niet verplicht informatie te geven en weigeren dit liever vanwege het risico dat de gegevens bij de concurrentie terecht komen.
Andere problemen
De Europese Commissie wil problemen op de interne markt toch effectiever kunnen aanpakken. De krant stelt dat de EU nu nog 1.000 miljard euro en miljoenen banen laat liggen doordat de interne markt nog niet optimaal werkt. De Commissie vindt bijvoorbeeld dat er groepen consumenten mogelijk benadeeld worden en dat er te weinig zicht is op de vraag of aanbestedingen goed verlopen. Het gaat onder meer om de sectoren financiële dienstverlening, telecommunicatie, industrie, transport, natuur en milieu, energie en de landbouw en visserij (uitgezonderd informatie die te maken heeft met visserijbeheer).
De informatie die de EC wil ontvangen heeft betrekking op de structuur van een markt, de kostprijs, prijsbeleid van bedrijven en de geografische verdeling van klanten en toeleveranciers. Lidstaten moeten vooraf toestemming geven en de EC belooft er alles aan te doen dat commercieel gevoelige informatie niet verder uitlekt.
Hoogte van de boete
Volgens het Financieele Dagblad maakt de EC daarom op dinsdag 2 mei een voorstel bekend waarin ze de bevoegdheid vraagt om bedrijven die niets, te laat of opzettelijk incorrecte gegevens verstrekken een boete te kunnen opleggen van maximaal 1 procent van de jaaromzet. De commissie belooft alleen in het uiterste geval tot de boeteprocedure over te gaan.
Visserijsector
Wat betekent dit voorstel voor de visserijsector? Voorzitter Nederlandse Vissersbond Johan Nooitgedagt: “Nederland is de één na grootste exporteur van voedsel in de wereld en wij hebben belang bij een vrije interne markt. We zullen er als visserijorganisatie voor waken dat er mogelijk informatie dubbel gevraagd gaat worden. Méér informatie verzamelen kan haast niet en we moeten uitkijken voor nog meer administratie. Het moet allemaal wel werkbaar en nuttig blijven. Vissers moeten toch al alles digitaal rapporteren via elektronische logboeken en volgsystemen. Big brother is watching you is jaren gemeengoed in de visserij.”
Lees het originele persbericht van de EC
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl