Het Europees Parlement, de Raad Europese Visserijministers en de Europese Commissie hebben een akkoord bereikt over het meerjarenplan Noordzee, de nieuwe decentrale structuur voor het Europese Visserijbeleid. De invulling en uitvoering van het Noordzeevisserijbeheer komt waarschijnlijk al vanaf 2018 in handen van de Noordzeekuststaten. Bij het bekendmaken van dit nieuws balde het Europees Parlement (EP) de vuisten richting Groot Brittannië.
EP-rapporteur Ulrike Rodust verklaart in het persbericht: “De Noordzee is één van onze belangrijkste visgebieden. Het is van cruciaal belang dat we de visbestanden op een duurzame manier beheren, ook na de Brexit. In de laatste versie waarover nu akkoord is bereikt is daarom een extra passage opgenomen, waarin staat dat het delen van visbestanden ook het delen van verantwoordelijkheden betekent.” Daarmee neemt Europa en passant telling tegen geluiden uit Schotland, waar vissers na de Brexit ook quota en aanlandplicht overboord willen zetten.
Duurzaam en rendabel
Het akkoord voor het meerjaren beheerplan voor de Noordzee komt net voor het vaststellen van visserijquota voor 2018. Bij dat laatste wordt al voorgesorteerd op de uitgangspunten van het Noordzeeplan voor de komende jaren, waarin de begrippen ‘duurzaam en rendabel’ centraal staan.
Bijvangst niet gequoteerd
Tot het laatste moment was spannend hoe het beleid rond choke species (verstikkingssoort als gevolg van de aanlandplicht) vorm zou krijgen. Volgens Europarlementariër Peter van Dalen zijn daarover goede afspraken gemaakt, onder meer over het vaststellen van quota binnen bepaalde bandbreedtes en de focus op het actief beheren van doelsoorten en het monitoren van bijvangstsoorten. Het quoteren van bijvangstsoorten zou alleen maar meer ‘chokes’ opleveren.
Na bijna 12uur onderhandelen dan toch goede afspraken over Noordzee Meerjaren beheersplan visserij! Duurzaamheid én rentabiliteit hand-in-hand! @christenunie @ecrgroup @PuntSeas @minlnv https://t.co/DfdMjxyCUg
— Peter van Dalen (@petervdalen) 8 december 2017
Gezamenlijk duurzaam beheer
“De aanlandplicht is hiermee zeker (nog) niet van de baan, laat staan werkbaar en controleerbaar voor de visserijsector. Belangrijk element van de afspraak is de regionalisering en dat is eigenlijk de verantwoording neerleggen waar deze hoort: zo dicht mogelijk bij de regio waar de vissers wonen, werken en hun quota hebben. De uitvoering daarvan is overigens helemaal niet zo simpel wanneer je de meeste tijd doorbrengt in de wateren van een andere regio dan die van jezelf. Een belangrijk element is dan dus dat je de Noordzee als één regio ziet en gezamenlijk als Noordzeelidstaten het duurzaam beheer voert,” aldus voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl