Onderzoekers van Wageningen Marine Research hebben de eerste resultaten van de jaarlijkse boomkorsurvey (BTS 2017 – Beam Trawl Survey) gepubliceerd. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 31 juli en 14 september 2017 met de Tridens, die op verschillende reizen waarnemers uit de visserijsector aan boord had. Vanuit de Nederlandse Vissersbond waren dit de ledenraadsleden Henk de Vries en Kees de Visser.
De BTS is voor de Noordzeevisserij een belangrijk onderzoek. De uitkomsten van de survey worden samen met visserij-afhankelijke gegevens gebruikt in de werkgroep voor demersale bestanden in de Noordzee, die dit jaar in april in Oostende samenkomt. Deze werkgroep draagt een deel aan van het ICES-adviesproces over de maximale vangsthoeveelheden (Total Allowable Catch) voor volgend jaar. Op basis van dat advies stelt Brussel de uiteindelijke vangstquota vast.
“Een heel positief beeld, met mooie levendige boxen”, aldus Kees de Visser in Visserijnieuws.
Het onderzoek richt zich met name op de ontwikkelingen in de visbestanden van schol en tong. Daarnaast wordt ook gekeken naar schar, tongschar, griet, tarbot, Noordzeekrab en Noorse kreeft (langoustines). Gedurende de survey worden trekken van een half uur gedaan die volledig worden gesorteerd (vis en niet-vis) en waarvan van alle vissoorten een lengteverdeling wordt gemaakt.
”Met die trekjes van een half uur, beslist niet langer, werd een hoop vis gevangen. Bij schol was er een gevarieerd beeld. Schar was er meer, met ook veel kleine schar.’’ Henk de Vries in Visserijnieuws.
Afgelopen jaar zijn ook gegevens verzameld voor het Pulse Impact Assessment, het onderzoek dat in 2019 het effect van de pulsvisserij op het mariene ecosysteem in kaart zal brengen.
Veel schollen op hogere leeftijd
De jaarklasse voor schol van 2014 lijkt de minst sterke van de afgelopen jaren. Waarschijnlijk is dat de oorzaak voor een afname van 3-jarige schol tot onder het langjarige gemiddelde. De hoeveelheid schol van 4 jaar en ouder nam in de hele Noordzee tussen 2005 en 2014 flink toe, en stabiliseert sinds die tijd. Dat het totale scholbestand ongekend groot is, komt vooral doordat er veel meer oudere grote schollen zijn.
Hoeveelheid tong bovengemiddeld
Van tong worden alleen de gegevens uit de zuidelijke Noordzee en Duitse bocht gebruikt als informatie voor de bestandsschatting, omdat de soort in de rest van de Noordzee beperkt voorkomt. Belangrijkste conclusie: er is meer eenjarige tong (jaarklasse 2016) dan het jaar ervoor. Ook hier blijkt dat de hoeveelheid oudere tong (4 jaar en ouder) de laatste jaren boven het langjarig gemiddelde ligt. Dat is in lijn met de resultaten uit de boomkorsurveys 2016 (3 jarig) en 2015 (2 jarig).
Verwachtingspatroon
Het beeld dat ontstaat uit de uitkomsten van de BTS 2017 is dat de bestanden van tong en schol er gezond uitzien. Projectleider Ingeborg de Boois van Wageningen Marine Research: “We brengen op een wetenschappelijke en gestandaardiseerde methode de hoeveelheid vis in kaart. Dat betekent dat we ieder jaar dezelfde methode hanteren in onze surveys en dat daarmee de resultaten tussen de jaren goed vergelijkbaar zijn. De gegevens van de BTS worden samengevoegd met gegevens uit andere bronnen (onder andere de visserij) en daaruit volgt uiteindelijk de schatting van de grootte van het bestand en een advies over hoeveel vis er gevangen kan worden. De totstandkoming van de TAC’s voor volgend jaar is dus nog een complex traject, waarbij nog veel meer factoren meespelen. Dit kan niet op basis van de survey alleen bepaald worden.”
Lees alles over hoe de bestandschattingen tot stand komen in de WMR-publicatie ‘Hoe werkt een bestandsschatting?
Diverse opvarenden hebben verslag gedaan van de reizen aan boord van de Tridens ten behoeve van de BTS 2017. Ze zijn te lezen in het online dagboek Beam Trawl Survey.