31 januari jl. is in de Tweede Kamer een CDA-motie aangenomen die de regering verzoekt een maritieme autoriteit op te richten. Met de oprichting van een maritieme autoriteit moet de Nederlandse overheid slagvaardiger worden door betere afstemming tussen beleid en uitvoering.
Brede steun voor de motie
De motie voor oprichting van een maritieme autoriteit werd ingediend door CDA-Kamerlid Eline Vedder. Ook Tweede Kamerleden van de ChristenUnie, SGP, BBB en VVD ondertekenden de motie. Daarnaast stemden ook PVV, NSC, D66, SP, Volt, FvD en JA21 voor de motie wat zorgde voor een ruime meerderheid van de Tweede Kamer (119 stemmen).
Met de motie volgde Vedder haar uitspraak van 23 januari, tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, op dat varen onder Nederlandse vlag aantrekkelijker moet worden door oprichting van een maritieme autoriteit, die prioriteit geeft aan dienstverlening, registertaken en certificering.
Flinke daling aantal schepen onder Nederlandse vlag
Het aantal zeeschepen onder Nederlandse vlag is flink afgenomen. De Koninklijke Vereniging van Reders (KVNR) meldt dat volgens cijfers in de jaarlijkse Maritieme Monitor er in 2015 in totaal 1.236 schepen onder Nederlandse vlag voeren. In 2022 bracht een sterke daling van 66 schepen dit aantal naar 1.146 schepen onder Nederlandse vlag. Volgens cijfers van de KVNR varen er op dit moment nog geen 1.100 schepen onder Nederlandse vlag.
Uitnodiging
De KVNR pleit al langer voor een maritieme autoriteit om zo het Nederlandse scheepsregister aantrekkelijk en concurrerend te houden. De Nederlandse Vissersbond hoopt hierin ook een uitnodiging van het nieuwe kabinet te ontvangen om bij te dragen aan de invulling van een maritieme autoriteit.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.