Een onderzoek in 2021 zorgde voor veel ophef. Door bodemvisserij met sleepnetten zou op jaarbasis evenveel CO2 vrijkomen als de luchtvaartsector uitstoot. Maar op de publicatie kwam veel commentaar van wetenschappers. Wat is nu het probleem?
CO2 opslag in zeebodem
Koolstof wordt opgeslagen in organisch materiaal op de bodem van de zee. Door omwoelen van de bodem kan koolstofrijke grond reageren met zuurstof waardoor er CO2 ontstaat. Dit kan zorgen voor verzuring van de zee en opwarming van de atmosfeer. “Maar je kunt niet simpelweg concluderen: vóór het vissen hadden we veel koolstofrijk materiaal en erna niet meer dus dat is allemaal omgezet in broeikasgas”, zegt Justin Tiano, onderzoeker bij Wageningen Marine Research.
Per plek verschillend
De impact van bodemberoerende visserij is per plek verschillend. Op sommige plekken wordt organische koolstof nauwelijks beïnvloed, andere plekken zijn juist vrij kwetsbaar. Vooral gebieden met zwakke stroming en zachte bodem, zoals het noordelijke deel van de Noordzee, blijken kwetsbaar wat betreft langetermijnkoolstofverlies. Opmerkelijk genoeg zijn er ook gebieden met hoge hoeveelheden koolstof in de bodem, waar veel visserij plaats vindt. Koolstofrijke gebieden betekenen vaak ook voedselrijke gebieden en dus ook veel vissen. Op die plekken heeft bodemberoerende visserij weinig tot geen impact.
CO2 komt vrij ook zonder visserij
De bodemberoerende visserij is niet het enige wat de bodem in beroering brengt. Bacteriën en andere organismen in de bodem produceren CO2. Ook stormen doen stof op waaien. Het is niet realistisch om de visserij als de enige oorzaak aan te wijzen van CO2-uitstoot dat in de zeebodem was opgeslagen. Tiano benadrukt wel dat dit geen vrijbrief is voor bodemvisserij. Hij pleit voor beleidsmaatregelen toegespitst op lokale omstandigheden.
BRON: NRC
Visserij als zondebok
Bodemberoerende visserij wordt vaak als de grote boosdoener aangewezen, maar zelden blijkt dat te terecht. “De Nederlandse Vissersbond ziet geen probleem in bodemvisserij op de Noordzee. Zware stormen brengen de zeebodem minstens evenveel in beweging, en recente beelden uit de bioscoopfilm ‘Wilde Noordzee’ laten zien dat de bodem er helemaal niet slecht aan toe is.” zegt voorzitter van de Nederlandse Vissersbond Johan K. Nooitgedagt. “Bodemvisserij biedt juist grote kansen voor de eiwittransitie, mits goed beheerd. De ophef over CO2-uitstoot is bovendien nog lang niet helder; we moeten kijken naar de feiten in plaats van de visserij zonder meer aan te wijzen als de boosdoener.”
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.