PeelPioneers is de schillenboer van de 21ste eeuw en deze biedt een circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. Het is vanaf 2017 een producent van lokale, innovatieve, circulaire sinaasappel ingrediënten. Ze verwerken de sinaasappelschillen, die anders verbrand zouden worden als afval, tot functionele ingrediënten. Er blijft niks van de sinaasappel onbenut. Deze schillenboer verwerkt maar liefst 10 miljoen kilo schillen per jaar. Waarom schrijf ik dit in een blad voor de visserijsector? Omdat ik energie krijg van dit soort innovaties en startups van jonge mensen die succesvol bezig zijn.
Marktleiderschap
PeelPioneers groeit erg snel en is marktleider in Nederland. Binnen 5 jaar gaan deze mensen doorgroeien naar dé verwerker van citrusschillen in Europa. De consument kan dan zorgeloos vers sap blijven drinken, want er is een lokale en duurzame oplossing voor de citrusschillen die overblijven. Sinaasappel is een geliefd ingrediënt. PeelPioneers haalt het maximale uit lokaal versgeperste schillen; niets blijft onbenut. Uit de schil ‘winnen’ ze onder andere voedingsvezels, antioxidanten, orangeade en sinaasappelolie. Deze ingrediënten worden veelal toegepast in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. ‘Functional fiber’ is een voorbeeld van zo’n voedingsvezel die technische functies in voeding vervult, zoals bindmiddel, verdikkingsmiddel, emulgator of plakmiddel. Het is een wit tot licht crèmekleurig poeder waar vrijwel geen sinaasappelgeur of smaak meer aan zit. Hierdoor is het ook heel breed toepasbaar, van vloeibare producten zoals drankjes en sauzen, tot vleesvervangers en bakkerijproducten. De pulp die na het productieproces nog overblijft gaat naar boeren voor gebruik als veevoer.
Succesvol
Het bedrijf is dusdanig succesvol dat investeerders in de rij staan. Ze verkopen als warme broodjes; alles is al uitverkocht voordat de productie voor de komende jaren is begonnen. Peelpioneers is van plan om uit te breiden naar Europa met vijf nieuwe sinaasappelschilfabrieken. De afnemers zijn heel blij omdat de aanvoerlijnen korter zijn en daardoor betrouwbaarder en milieuvriendelijker. De supermarkten betalen zelfs om hun sinaasappelschillen af te leveren. Het is immers goedkoper dan verbranden. Bedenk even: je krijgt als producent een betaling omdat je iemand zijn afval als grondstof gebruikt.
Moraal van dit verhaal: op naar de garnaal
Wanneer wij met elkaar zo’n 35 miljoen kilogram garnalen aanvoeren dan betekent dat ongeveer 20 miljoen kilogram te hergebruiken schalen; het jasje van de garnaal. Dat is géén afval. Daar zitten zoveel bruikbare en waardevolle stoffen in dat ik bijna niet kan geloven dat we niet zorgen dat we daar veel meer geld mee verdienen. Wanneer sinaasappelschillen een succes kunnen worden, dan moet het met de restanten van de schaaldieren zoals garnalen toch helemaal goed kunnen? Zouden we daarvoor de PeelPioneers moeten binnenhalen om deze circulaire innovatie verder uit te werken en er een succes van te maken? Ik ben op zoek naar zo iemand; voel je vrij om mee te denken hoe we dit idee kunnen uitwerken en succesvol kunnen maken.