Column Fishtrend door Johan K. Nooitgedagt

10 april, 2025

Mosselen op het menu: Duurzaam, gezond en veelzijdig. In Nederland denken we vaak niet aan mosselen als een dagelijkse maaltijd. Terwijl we jaarlijks vijftig miljoen kilo van deze schelpdieren oogsten, komt slechts een vijfde daarvan op onze eigen borden terecht. De rest gaat naar andere landen, zoals Frankrijk en België. Ondernemer Lisa Koopman wil daar verandering in brengen en pleit voor meer mosselen in ons dieet. “Mosselen zijn misschien wel het meest duurzame dierlijke product dat we kunnen eten,” zegt ze.

Duurzaam en milieuvriendelijk

De mossel is opvallend duurzaam. Vergeleken met vlees, garnalen of kip is de uitstoot van CO₂ bij de productie van mosselen veel lager. Mosselen filteren het water van algen voor hun voeding en verbeteren zo de waterkwaliteit. Daarnaast dragen ze bij aan het herstel van de natuur. Mosselen vormen riffen die als schuilplaats dienen voor ander zeeleven en helpen, door hun golfbrekende werking, de kust te beschermen tegen de stijgende zeespiegel.

Gezond en puur

Mosselen zijn niet alleen duurzaam, maar ook erg gezond. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen. In tegenstelling tot sommige vleesvervangers, zijn mosselen puur natuur. “Je hoeft ze niet te bewerken, en ze zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen,” benadrukt Koopman. Voor mensen die meer plantaardig willen eten, maar af en toe een duurzaam dierlijk product zoeken, zijn mosselen een ideale keuze.

De uitdaging: jongeren bereiken

Hoewel de mosselconsumptie in Nederland wat ouderwets lijkt, vindt Koopman dat het een product is dat past bij een duurzame toekomst. “Mosselen worden vaak alleen in grote pannen geserveerd, maar ze zijn veelzijdiger dan dat,” zegt ze. Ze kunnen bijvoorbeeld in salades, pasta’s en zelfs dumplings verwerkt worden. Met haar initiatief MosselNet organiseert Koopman diners om jongeren kennis te laten maken met deze verrassende mogelijkheden.

Een toekomstbestendig product

Net als andere sectoren wordt ook de mosselsector beïnvloed door klimaatverandering. Dit jaar zijn de opbrengsten lager door de instroom van zoet water en de aanwezigheid van schadelijke algen. Toch blijft Koopman positief: “We hebben genoeg mosselen om aan de vraag te voldoen, en er wordt al gekeken naar nieuwe kweeklocaties, zoals bij windmolenparken op zee.” Kortom, de mossel biedt volop kansen voor een duurzamer dieet. Het product is veelzijdig, gezond en past binnen de eiwittransitie, waarbij we streven naar 60 procent plantaardige en 40 procent dierlijke eiwitten. Mosselen zijn hierbij een duurzame keuze. Zoals een wijs persoon ooit zei: “Verandering begint bij de eerste stap.” Misschien is die eerste stap wel: mosselen toevoegen aan ons menu.

Johan K. Nooitgedagt

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses