In het jaar 2050 moet er vanaf het Nederlandse Continentaal Plat 70 GigaWatt (GW) aan stroom opgewekt worden met windmolens. In 2040 moet dat al 50 GW zijn. Berekeningen zeggen dat de gehele Noordzee ongeveer 280 GW aan windcapaciteit in zich heeft. Het Nederlandse stroomnet zal dat niet kunnen verwerken en daarom is de gedacht de stroom alvast op de Noordzee om te zetten naar Waterstof (H2).
Waterstof op zee
Wanneer je de visserijsector laat profiteren van de opgewekte groene waterstof dan hebben ze er ook wat aan. Dan worden ze onderdeel en mede-eigenaar van het verdienmodel. Dat is ook het geval met landbouwers die een windmolen op hun erf hebben staan. Je moet kunnen zeggen dat je deels van de wind leeft. Het is nu eenmaal niet anders. Dat de kotters op groene waterstof kunnen varen maakt ze dat extra duurzaam. Technisch is het mogelijk alleen moet het veilig en volgens de voorschriften (ILT – Scheepvaartinspectie) inpasbaar zijn.
Noordzee Overleg
De mogelijkheden zouden via het Noordzee Overleg bespreekbaar gemaakt moeten worden. Eerder (voordat er een Noordzee Akkoord was) werd ons 1 miljard geschetst als transitievergoeding om dit allemaal werkelijkheid te laten worden. Dat bedrag hebben we nooit waar kunnen maken omdat de visserijsector (bestuurders) zich geheel tegen elkaar uit liet spelen. Wellicht zijn er nu betere kansen want de dwarsliggers voor een juiste strategie zitten nu niet meer aan tafel bij het Noordzee Overleg. Nieuwe ronde met nieuwe kansen. Die molens gaan er komen, dat staat wel vast. Dan ook maar zoveel mogelijk profiteren met andere focus: ‘zorg dat de MSC-gecertificeerde Noordzee visserij de eerste ter wereld is die vis vangt zonder het gebruik van fossiele brandstoffen’.
Zeewater
Waterstof uit zeewater maken is relatief simpel. Water genoeg op zee en wanneer die windmolens lekker draaien is er stroom zat. Een schip zal altijd een hulpsetje behouden. Voor de opslag op zee zullen er wel eilanden komen of misschien bevoorradingsschepen. Dat ziet er echt wel veelbelovend uit. Nadeel is dat we nu nog niet zover zijn en dat maakt de problemen van vandaag alleen maar groter. Afgelopen oktober kwam de stroom en waterstof voor vissersschepen al aan de orde bij de ideeën van de Hackaton deelnemers op de HFE Visserijbeurs op Urk. De onderzoekers zullen eerst moeten laten zien dat het werkt.
Multifunctioneel
De ontwikkeling van zo’n waterstof aangedreven schip staat nog in de kinderschoenen. Wat ik heb gemist bij de Hackaton van oktober op Urk is de multifunctionele inzetbaarheid van de vissersvaartuigen. Daar versta ik dan onder dat er meer taken bij komen dan alleen vissen. Bij de sabotage van de Nordstream gasleidingen (breuk) werd de visserij een nieuwe taak in de schoot geworpen: het bewaken van alle leidingen die over de bodem van de Noordzee lopen. Vissers zijn het meest thuis op de zeebodem en de schepen zullen daarvoor uitgerust worden met geavanceerde sonarapparatuur. Zo maak je vissers onmisbaar om de Nationale veiligheid te dienen.