Column Vismagazine door Johan K. Nooitgedagt

7 november, 2024

CSRD: De Nieuwe Standaard voor Duurzaamheidsrapportage

Vanaf dit jaar krijgen bedrijven in de Europese Unie te maken met een nieuwe verplichting: rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn dwingt bedrijven om niet alleen winst, maar ook hun impact op milieu, maatschappij en bestuur transparant te maken. Dit betekent dat de duurzaamheid van een onderneming nu net zo belangrijk wordt als de financiële gezondheid.

Regelgeving

De CSRD is niet zomaar een vrijblijvende oproep tot meer transparantie. Het is een verplichting die grote bedrijven, beursgenoteerde bedrijven en zelfs sommige niet-EU bedrijven raakt. Het treft kleinere ondernemingen echter ook wanneer zij vis, schaal- en/of schelpdieren leveren aan de grotere bedrijven. Wat moet er precies gerapporteerd worden? Denk aan CO2-uitstoot, personeelsbeleid, man-vrouwverhoudingen in het management en ethische vraagstukken in de toeleveringsketen. Deze informatie moet worden gerapporteerd volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), zodat er een uniforme manier van rapporteren ontstaat. Hoewel niet elk bedrijf direct onder de CSRD valt, voelen veel bedrijven indirect toch de effecten. Lever je bijvoorbeeld producten aan een onderneming die wel rapportageplichtig is? Dan kan het zijn dat jij ook gedetailleerde informatie moet aanleveren over jouw duurzaamheidsinspanningen. Zo breidt de invloed van de CSRD zich uit door de hele keten, van grootbedrijf tot kleine toeleverancier.

Wat maakt deze nieuwe regelgeving zo belangrijk?

Ten eerste wordt duurzaamheid niet langer gezien als een vrijwillige inspanning, maar als een kernelement van zakendoen. Door te rapporteren over duurzaamheid, worden bedrijven gedwongen om kritisch te kijken naar hun impact op de wereld en verantwoorde keuzes te maken. Dit komt niet alleen ten goede aan de planeet, maar ook aan de reputatie van het bedrijf en de loyaliteit van klanten en werknemers. De CSRD brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Het voldoen aan de uitgebreide rapportagevereisten kan voor veel bedrijven een complexe en tijdrovende taak zijn. Vooral kleinere ondernemingen kunnen het moeilijk vinden om de benodigde gegevens te verzamelen en te analyseren. Maar zoals met elke nieuwe verplichting, komt er ook een kans: de kans om een leidende rol te spelen in de transitie naar een duurzamere economie. De uitdagingen waar bedrijven nu voor staan, doen denken aan de situatie van boeren en vissers die ook voor grote veranderingen staan. Waar de agrarische sector nu middelen krijgt om boeren vrijwillig uit te kopen of om te schakelen naar duurzamere werkwijzen, is het voor vissers essentieel om te investeren in modernere, brandstofefficiëntere schepen. Zonder deze investeringen dreigen zowel boeren als vissers economisch ten onder te gaan in een wereld die steeds strengere eisen stelt aan duurzaamheid.

Steun en subsidie

Net zoals de overheid financiële middelen beschikbaar stelt voor de transitie van boeren, is het van groot belang dat ook vissers worden ondersteund in hun transitie naar duurzaamheid. Zonder deze steun riskeren we niet alleen het verlies van traditionele beroepen, maar ook van essentiële kennis en cultuur. Kortom, de CSRD markeert een belangrijke verschuiving in de manier waarop bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om hen heen. De uitdagingen zijn groot, maar de beloningen—een duurzamere toekomst voor ons allemaal—zijn dat ook. Blijf dus niet stilstaan.

Johan K. Nooitgedagt
Johan K. Nooitgedagt

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses