Commissie ENVI in Europees Parlement stemt over voorlopig akkoord Natuurherstelwet

30 november, 2023

29 november heeft de Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) gestemd over het voorlopige akkoord over de Natuurherstelwet dat voortvloeide uit interinstitutionele onderhandelingen. De stemmingsuitslag liet zien dat er 53 stemmen ten voordele van de natuurherstelwet waren. Er waren 28 stemmen tegen en 4 onthielden van stem. De ENVI commissie is in het Europees Parlement de verantwoordelijke commissie voor dit wetsvoorstel. De commissie AGRI en PECH (visserij) mogen echter ook hun mening geven over de wet. Voor nu heeft de Natuurherstelwet weer een stemmingsronde overleefd en in december of januari zal er plenair in het Europees Parlement weer over gestemd worden.

Wat houdt de Natuurherstelwet in?

De overeengekomen tekst omvat doelstellingen voor natuurherstel, die moeten worden verwezenlijkt door de lidstaten. De lidstaten zullen vervolgens moeten specificeren hoe zij deze doelstellingen kunnen bereiken door de goedkeuring van nationale herstelplannen. De Europese wet heeft betrekking op het hele scala aan ecosystemen (mariene, stedelijke, landbouw- en bosecosystemen) en op specifieke  doelstellingen met betrekking tot het herstel van rivieren en bestuiverspopulaties. Het algemene doel is een langdurig en duurzaam herstel van de natuur. De lidstaten zullen hierin ook herstelmaatregelen moeten treffen met als doel om tegen 2030 ten minste 20% van de land- en zeegebieden te bestrijken en tegen 2050 alle ecosystemen die herstel nodig hebben. De Natuurherstelwet gaat zeker ook gevolgen krijgen voor de activiteiten van vissers (en boeren).

Niet voldoende steun voor verwerping

In juli van dit jaar werd uit een stemming in het Europees Parlement al duidelijk dat er niet voldoende steun was voor een motie om de Natuurherstelwet te verwerpen. Toch is het toen wel gelukt met het stemmen over amendementen voor het wetsvoorstel om het voorstel wat af te zwakken. Lees hier over welke punten dit gaat en wat de uitspraak was van verschillende Nederlandse Europarlementariërs.

Ondoordacht economische activiteiten op slot zetten

“Er valt veel voor te zeggen dat we veerkrachtige ecosystemen nodig hebben voor onze economische activiteiten en daar valt visserij ook onder. Dat betekent echter niet dat we ondoordacht onze economische activiteiten op slot moeten zetten. Het fenomeen van daar mag dit wel en elders mag hetzelfde weer niet (zonering) betekent gewoon dat je allemaal op een kluitje gaat vissen. Zie ook de dingen in een historisch perspectief. In de huidige omstandigheden had de Afsluitdijk nooit gebouwd mogen worden. Nu al blijkt dat het bouwen van windmolens op de Noordzee wel degelijk invloed heeft op de systemen die daar al duizenden jaren bestaan. Gaan we daar ook over 50 jaren van zeggen dat het nooit zo had moeten zijn? De visserij is al jaren gewend dat er wordt geëxperimenteerd met gesloten gebieden. De Voordelta is er het meest recente voorbeeld van. Wat men ‘aan de wal’ vergeet is dat het gebied ook zelf een verbeter-doelstelling moet willen. Ik weet ook gebieden die op de Waddenzee ‘te vuur en te zwaard’ zijn gesloten voor de visserij. Die sluitingen hebben nog niets opgeleverd en soms wordt er al niet eens meer onderzoek naar gedaan. De natuurherstelwet moet de stadsmensen een goed gevoel geven. Mensen op het platteland ervaren een andere waarneming. Denk even aan PFAS in de Westerschelde en bij Dordrecht. Dat gaat dus gewoon door……naast alle andere dingen die we nog niet weten of te weinig van merken”. Zo luidt de reactie van voorzitter Johan K. Nooitgedagt.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen of Johan K. Nooitgedagt.

Durk van Tuinen
Durk van Tuinen
Johan K. Nooitgedagt
Johan K. Nooitgedagt

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses