De afgelopen periode heeft de visserijsector gebruik kunnen maken van diverse subsidieregelingen. Denk hierbij aan de BAR regeling (Brexit – sanering, stillig- en/of liquiditeitsregeling) en de regeling ‘installaties voor lagere stikstofuitstoot garnalenvissers (SCR-katalysator)’. Het blijkt dat veel vissers niet of onvoldoende op de hoogte zijn van voorwaarden waarop vissers uitgesloten kunnen worden van een aanvraag, aangevraagde subsidies kunnen worden ingetrokken of verkregen subsidies (geheel of gedeeltelijk) kunnen worden teruggevorderd. In dit artikel daarover meer informatie.
Ernstige inbreuk
De rode draad bij consequenties voor subsidies is een zogenaamde ernstige inbreuk. Wat wordt dan betiteld als ernstige inbreuk? Dat is na te lezen op deze website, maar de lijst is dusdanig uitgebreid dat een ernstige inbreuk in de kottervisserij helaas geen zeldzaamheid is. Over het algemeen geldt dat tot 5 jaar na de laatste betaling, subsidies naar rato teruggevorderd worden bij een reeds verkregen subsidie. Dat is erg ingrijpend. Wanneer u een subsidie wilt aanvragen dan dient u minimaal 12 maanden vrij te zijn van een ernstige inbreuk. Voorbeelden van ernstige inbreuken: defect of uitzetten van AIS, vissen in een gesloten gebied en gerichte visserij op bestanden waarvoor een vangstverbod of –moratorium geldt (bijv. zeebaars).
Uitzonderingen op de uitsluiting
U krijgt geen subsidie als u één ernstige inbreuk heeft gemaakt op de regels van het GVB, het maakt niet uit hoeveel inbreukpunten u hiervoor heeft. Voor 2 categorieën geldt een uitzondering, daarbij wordt wel gekeken naar inbreukpunten:
- Gebruik van een vistuig dat verboden is of niet voldoet aan de regels;
- Als u zich niet houdt aan de verplichte registratie en rapportage van uw vangstgegevens. Of andere gegevens die met uw vangst te maken hebben.
Bij deze beide categorieën bent u uitgesloten voor het ontvangen van subsidie als u 9 punten of meer heeft.
Proportionaliteit
Het is vanzelfsprekend dat een visser zich aan de geldende wet- en regelgeving dient te houden maar als Nederlandse Vissersbond hebben we bij het Ministerie van LNV toch geagendeerd om de proportionaliteit van bovenstaand te bespreken. De wet- en regelgeving in de visserij is dusdanig complex dat het voor kan komen dat een overtreding wordt gemaakt die aangemerkt wordt als ‘ernstige inbreuk’ zonder dat een schipper zich daar van bewust is. Voorheen kreeg men in dat geval een forse sanctie (veelal een geldboete) in combinatie met de eerder genoemde inbreukpunten. Echter, omdat de kottervisserij de laatste tijd de nodige subsidies heeft kunnen verkrijgen kan één ernstige inbreuk nu veel grotere (financiële) gevolgen hebben door het niet meer kunnen aanvragen van subsidies of het terugvorderen daarvan.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen of Ben Scholten.We vragen al onze leden kennis te nemen van deze informatie, aanvullende informatie is ook te vinden op de website van RVO.