Wageningen Universiteit & Research (WUR) heeft een nieuw rapport Contaminanten in rode aal uit Nederlandse binnenwateren, resultaten van 2022, gepubliceerd. In dat rapport staat dat het gehalte aan dioxines, dioxine-achtige-PCB’s en niet-dioxine-achtige-PCB’s voor een aantal locaties het Europese maximumgehalte (maximum levers, ML’s) van 8,8 pg TEQ per gram product overschrijdt. Het betreft o.a. een locatie ten oosten van de energiecentrale (IJsselmeerdijk) waar de waarde vorig jaar net onder de norm werd vastgesteld. Vooralsnog worden deze locaties niet gesloten voor de aalvisserij. Het gebied tussen Urk en de Ketelbrug blijft gesloten.
PFAS-gehalten ook onderzocht
Hoewel er geen Europese maximumgehalten voor PFAS zijn vastgesteld heeft de WUR de rode aal er wel op geanalyseerd. WMR constateert dat er vrij hoge gehaltes aan PFAS in de mengmonsters uit diverse locaties in het IJsselmeer zijn aangetroffen. Vanaf 1 januari 2023 moet voedsel gecontroleerd worden op de aanwezigheid van PFAS. Er zijn nieuwe maximale waardes van toepassing op voedselproducten en dit moet worden gecontroleerd. Lees ook ons artikel ‘Controle op PFAS in voedsel per 1 januari’.
Zware metalen onder de norm
Alle mengmonsters uit de binnenwateren blijven onder de norm (ML) voor zware metalen zoals kwik, lood, nikkel en cadmium.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl vragen naar Ruben van Beek.