Dagtrips discardonderzoek garnalenvisserij

22 oktober, 2020
Menko Dijkstra (WMR) aan boord van de SCH 10
Menko Dijkstra (WMR) aan boord van de SCH 10

Ondanks de COVID19-restricties, hebben er de afgelopen vijf weken vier discardonderzoeken plaatsgevonden op de garnalenkotters SL 2, ZK 18, WON 17 en SCH 10. Door middel van korte reizen van maximaal 15 uren konden WMR-onderzoekers op voldoende afstand van de bemanningsleden onderzoeken uitvoeren in het kader van het project ‘International Research Cooperation (IRC) Shrimp’

Covid19

Door toedoen van de COVID-19 crisis kunnen wetenschappers hun werk moeilijk doen aan boord van vissersschepen. Wetenschappers verbleven normaliter de hele visreis aan boord, nu is dit nagenoeg onmogelijk. Binnen diverse onderzoekssamenwerkingsprojecten tussen de wetenschap en de visserijsector wordt inspanning op zee verwacht door wetenschappers. Voor de zogenaamde discardbemonstering binnen het project ‘International Research Cooperation (IRC) Shrimp’ is gepoogd om het wetenschappelijke werk toch doorgang te laten vinden, en met succes.

Dagtrips

De projectpartners Nederlandse Vissersbond, VisNed en Wageningen Marine Research (WMR) hebben daarom nagedacht of er binnen de COVID19-restricties alternatieven denkbaar waren voor de onderzoeksreizen binnen het IRC Shrimpproject. Door middel van korte reisjes van maximaal 15 uren kan er op voldoende afstand worden gewerkt en hoeft een wetenschapper niet in het verblijf van het vissersvaartuig te verblijven. Deze werkwijze vraagt wel een flinke inzet en flexibiliteit van de deelnemende vissersvaartuigen, want waar men normaliter tot maximaal vier dagen op zee verblijft moet men nu binnen een dag weer in de haven zijn om de wetenschapper af te zetten. Ook voor de wetenschapper wordt het er niet makkelijker op daar waar normaal al enige tijd vooraf een visreis kan worden ingepland. In deze situatie dient men altijd stand-by te zijn. De visserijorganisaties plannen de reizen zorgvuldig in.

Ervaringen

Ondanks de extra inspanningen en flexibiliteit die het vraagt blijken de dagtrips een prima werkwijze om toch aan de benodigde informatie over de garnalenvisserij te komen. Inmiddels zijn er tijdens de laatste vijf weken vier trips uitgevoerd op de Waddenzee en/of Noordzee aan boord van de vissersvaartuigen SL 2, ZK 18, WON 17 en SCH 10. In de meeste gevallen stapt de wetenschapper op tijdens het begin van de visweek en wordt maandagmiddag weer aan wal gezet, zodat het betreffende vissersvaartuig na een korte onderbreking z’n visreis kan vervolgen. Een dankwoord voor de schippers en bemanning van de deelnemende vissersvaartuigen, want het vraagt een extra inspanning van hen!

Belang discardreizen

Voor allerlei dossiers in de garnalenvisserij is het van belang dat de vangstsamenstelling jaarlijks in kaart wordt gebracht. Voorheen werden er in opdracht van de overheid jaarlijks zogenaamde discardreizen uitgevoerd in de garnalenvisserij maar dat is sinds 2019 gestopt. De visserijsector heeft toen de handen ineen geslagen met de wetenschap (Wageningen Marine Research) en poogt middels het IRC shrimp project het ontstane gat op te vullen.

Meer informatie

Durk van Tuinen
Durk van Tuinen

Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

 

 

 

 

Het project IRC shrimp wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses