In offshore windpark Borssele III/IV is op de experimentele oestertafels een pistoolgarnaal gevonden. De oranje pistoolgarnaal wordt zo’n 3,5 cm groot en komt oorspronkelijk voor in het westelijke en centrale deel van Het Kanaal. Nu lijkt het dier een opmars richting het noordoosten te maken.
Oestertafels
Het programma De Rijke Noordzee doet in samenwerking met windparkeigenaar Blauwwind onderzoek naar het herontwikkelen van verdwenen riffen met platte oesters. In 2020 werden er daarom oestertafels in het water geplaatst. Een schraapmonster moest inzicht geven in de biodiversiteit van de oestertafels. In augustus 2023 is in zo’n monster dus een nieuwe garnaal ontdekt, die eerder nog niet in Nederland voorkwam: de oranje pistoolgarnaal.
Oranje pistoolgarnaal
De oranje pistoolgarnaal heeft een voorkeur voor harde substraten. En omdat het aanbod aan hard substraat is toegenomen sinds de bouw van het windpark en de oestertafels, heeft de garnaal ook hier een geschikt habitat kunnen vinden. Dit is niet de eerste keer dat het dier in de Noordzee is waargenomen. Het is nog één keer eerder aangetroffen, in 2007, voor de monding van de Theems. In 2014 is het net westelijk van het Nauw van Calais gevonden. In de Noordzee komt de oranje pistoolgarnaal dus nog maar zelden voor.
Het diertje is ongeveer 3,5 cm groot. Het is egaal oranje gekleurd en heeft een grote en een kleine schaar. De garnaal dankt zijn naam aan de bijzondere knalgeluiden die het kan produceren. De grote schaar is voorzien van een beweeglijke vinger die met een enorme snelheid kan dichtklappen. Dit is één van de snelste bewegingen in het dierenrijk. Daardoor ontstaat er een plaatselijke onderdruk, waardoor er waterdampbelletjes ontstaan. Het uit elkaar spatten van die belletjes veroorzaakt een knal die wel een kilometer verderop te horen kan zijn! Het lijkt dus een beetje op een pistool.
Populatie gevestigd in Borssele
Het is aannemelijk dat dit niet de enige garnaal is in het windpark. Er is een grote hoeveelheid aan harde substraten te vinden in het windpark. De larven verplaatsen zich met de zeestroom mee. Net als andere kreeftachtigen, lijken de dieren Noordoostwaarts te trekken. Dat heeft mogelijk te maken met het opwarmen van de Noordzee als gevolg van klimaatverandering. De toename van geschikt habitat werkt in hun voordeel. Omdat de oppervlakte waarvan het monster is genomen relatief klein is, ten opzichte van het oppervlak met harde substraten, gaat men ervan uit dat er al een populatie oranje pistoolgarnalen is gevestigd in het windpark van Borssele.
BRON: Nature Today
Voor meer informatie
Contact opnemen met het Team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt