NEELTJE JANS – Wat is de rol van schelpdieren in ons voedselpakket als we gezond en echt duurzaam willen gaan consumeren? En hoe kan in een groeiende behoefte worden voorzien? Hebben we daar schelpdierkweek op zee voor nodig? Deze vragen staan centraal op de zevende internationale Schelpdierconferentie, die op 17 en 18 maart 2022 wordt gehouden in het Deltapark Neeltje Jans.
Margreet van Vilsteren van Good Fish geeft op de eerste dag een presentatie over de waarde van schelpdieren voor de consument. Good Fish presenteert jaarlijks de Viswijzer. Over de mossel stelt die: ,,Van al het zeeleven is de mossel misschien wel het meest duurzame product wat je kunt eten.’’
Hoe duurzaam is de productie van schelpdieren en wat is de ecologische voetafdruk van schelpdierkweek in vergelijking met andere voedselbronnen? Professor Ray Hilborn van Washington University in Seattle zal over dit onderwerp een presentatie geven. Hij is een topspecialist op dit gebied en heeft hierover toonaangevende artikelen gepubliceerd. Hilborn ziet schelpdieren heel kansrijk als duurzame voedselbron.
Op de tweede dag is de centrale vraag hoe er meer ruimte kan komen voor schelpdierkweek in Nederland. Welke technieken zijn er nodig voor duurzame kweek, hoe wordt de stikstofproblematiek aangepakt en wat zijn de mogelijkheden voor kweek op zee? Het is niet alleen een kwestie van techniek maar ook van beheer.
In de afsluitende lezing zal professor Jaap van der Meer van Wageningen Universiteit en Wageningen Marine Research in Yerseke ingaan op de voorwaarden voor Kansrijke kweek op zee, de draagkracht voor kweek en wat er verder bij komt kijken om de experimenten die in voorbereiding zijn te laten slagen.
Tijdens de conferentie zal de Duurzaamheid Award Schelpdiersector 2020/2021 worden uitgereikt.
Beurs
De organisatoren zijn er opnieuw in geslaagd om een groot aantal bedrijven uit binnen- en buitenland aan te trekken voor deelname aan de begeleidende beurs. Oesterkwekers kunnen hier de Europese leveranciers van broed vinden, maar ook leveranciers van oesterzakken en oestermandjes. Mosselkwekers vinden alles wat ze nodig hebben voor hun invanginstallaties, zoals netten, drijvers, boeien en touwen. Alle Nederlandse leveranciers voor de schelpdierkweek- en verwerking zijn aanwezig, samen met hun toeleveranciers. Bij EOC vertellen ze alles over scheepsverzekeringen en bij Estrategy alles over software en websites.
Nieuw op de beurs zijn: Finsulate, een bedrijf dat een anti-fouling-folie maakt, Zapco Aquacultuur, Van Lanschot, MSC, OOS International en De Nyverheid (dat helpt bij het zaken doen in Franstalig Europa).
Spectaculair en alleen al een bezoek aan de beurs waard, zijn de stands van OOS SMF en Maaskant. OOS SMF toont de mosselkweek vanaf een afzinkbaar schip op volle zee. Maaskant staat er met een aantal motoren met naverbranders en de standbemanning kan alles vertellen over elektrisch varen.
De toegang tot alleen de beurs is gratis. Alles over de beurs en de conferentie is te vinden op www.schelpdierconferentie.com.
Een afzinkbare mosselboerderij
Door verandering in natuurlijke omstandigheden en regelgeving neemt het volume met traditionele productiemethodes af en moeten nieuwe mogelijkheden ontwikkeld worden. De Noordzee biedt ruimte en voedselbronnen voor het kweken van mosselen op volle zee. Met haar kennis en ervaring op het gebied van offshore-technologie biedt OOS SMF, onderdeel van de OOS International Group (met hoofdkantoor in Serooskerke), een innovatieve oplossing.
SMF staat voor Submersile Mossel Farm, wat OOS International in samenwerking met de schelpdiersector heeft ontwikkeld. Een dergelijke SMF moet geschikt zijn voor het kweken van mossels op basis van hangcultuur op volle zee. Door het toepassen van submersible technologie (afzinken) wordt de kweek- en oogstlocatie op volle zee beschermd tegen golfslag en storm en kunnen geschikte locaties in diepere wateren gebruikt worden voor grootschalige mosselkweek.
Met de ontwikkeling van de SMF levert OOS International, ook door het toepassen van groene technologieën als zonne- en windenergie, een belangrijke en duurzame bijdrage aan de schelpdiersector.
Bron: Visserijnieuws