De Nederlandse Vissersbond heeft een zienswijze ingediend inzake het ‘Kennisgeving voornemen en participatie Net op zee Hollandse Kust (west Beta)’. Binnen dit project zijn het ministerie van Economische Zaken (EZ) en TenneT voornemens een extra ondergrondse hoogspanningsverbinding te realiseren van een nieuw windpark op de Noordzee naar een nog te bouwen transformatorstation in de gemeente Beverwijk. Via de zienswijze pleit de Nederlandse Vissersbond voor een vissersvriendelijke aanpak van de realisatie van de hoogspanningsverbinding.
Beperken overlast
De overlast van het plaatsen van windmolenparken en de daarbij horende voorbereidende werkzaamheden kan beperkt worden voor de visserijsector. Dit betekent dat transformatorstations niet op rijke visgronden geplaatst worden en kabels diep genoeg ingegraven dienen te worden. Daarnaast kunnen visserijbeperkingen niet alleen worden ingeperkt door kabels voldoende in te graven, maar ook door de kabels de kortste route van land tot zee af te laten leggen.
Gevolgen voor vergunningen
Evenals het plan ‘Net op zee Hollandse Kust (west Beta)’ dient de beroepsvisserij ook periodiek vergunningen aan te vragen voor de beroepsmatige visserijactiviteiten die zij uitvoert. Hierbij dienen passende beoordelingen geschreven te worden, waarbij onder andere het effect van de visserijactiviteiten worden gecumuleerd met de effecten van overige (reeds bestaande/gegunde) activiteiten binnen het Noordzeegebied. In de zienswijze attendeert de Nederlandse Vissersbond erop dat de bouw van windenergieprojecten grote gevolgen kunnen hebben voor het verkrijgen van de gewenste vergunningen en dat er nog vele onzekerheden zijn over de gevolgen van (voorbereidende werkzaamheden voor) windmolens op zee op bijvoorbeeld de aanwezigheid van zwarte zee-eenden en spisula.
Als één worden beschouwd
De voorbereidende werkzaamheden van windenergie op zee zijn vaak van korte aard en de gevolgen daarvan worden daarom vaak als klein geacht. Echter staan deze werkzaamheden ten dienste van de plaatsing van de gehele windmolenparken en moeten deze werkzaamheden als onlosmakelijk geheel worden beschouwd, geeft de Nederlandse Vissersbond aan in de zienswijze.
De Nederlandse Vissersbond blijft bezorgd over de gevolgen van de toekomstig te realiseren windmolenparken en meer specifiek ten aanzien van de gevolgen van windmolenparken op de beroepsvisserij die in de directe omgeving plaatsvindt. Duidelijk is dat het ecosysteem in de voormalige visgronden en directe omgeving zal gaan veranderen met de komst van windturbines en aanverwant de beperkingen van de visserijactiviteiten rondom de windmolenparken.
Wetenschappelijk onderzoek
In de zienswijze pleit de Nederlandse Vissersbond ook voor meer en gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van de gigantische windmolenparken (en de voorbereidende werkzaamheden) op het zeeleven en de visstand. Volgens de Nederlandse Vissersbond is er nog onvoldoende (langjarig) onderzoek naar de effecten van windmolenparken en is het niet verantwoord om de ambitieuze groeiplannen door te zetten.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.