AALBORG – Rond de 400 bedrijven presenteren zich op 13-15 oktober aanstaande op de visserijbeurs DanFish Internationaal, in Aalborg, Denemarken. Onder hen vijf Nederlandse exposanten.
Vanaf het begin in 1974 is DanFish specifiek gericht op de visserij. Wat dat betreft is de beurs goed gepositioneerd in het noorden van Jutland, waar de meeste vissers wonen en de grootste visserijhavens zijn. Begin jaren negentig ging de beursorganisatie, in samenwerking met het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken, proberen om via ambassades en consulaten meer buitenlandse bezoekers aan te trekken. In 1996 werd de naam DanFish International, en sinds die tijd is de beurs steeds internationaler geworden.
Het blijft een compacte beurs, met voor de huidige 27ste editie zo’n 400 bedrijven op inmiddels 12.000 vierkante meter. De beurs is uitverkocht, en vanwege het groeiende aantal exposanten is er een mobiele hal bijgekomen. De exposanten komen uit 30 verschillende landen, maar het overgrote deel van de deelnemende bedrijven komt uit Denemarken zelf. Voorgaande edities van DanFish trokken tot 14.000 bezoekers, uit Denemarken en uit het buitenland.
Bekende namen
De nadruk op de beursvloer ligt vrijwel geheel op vissersschepen en apparatuur, installaties en vistuigen/netten op deze schepen, maar er zijn ook toeleverende bedrijven aan de aquacultuur. Visafslagen, PO’s, visserijhavens, scheepsmakelaars en financiële experts ontbreken niet.
Enkele bekende namen op de beurs: Alfa Laval, makelaar Atlantic Shipping, de Turkse scheepswerf Cemre, Danske Fisjeauktioner, Euronete-WiroCo, het IJslandse Naust Marine, Nodosa Shipyard, Scanmar, het Ierse Swannet-Gundry, Thyboron Trawldoor, vismeelfabriek TripleNine, Vónin (Faeröer), scheepswerf Karstensens, Kongsberg Maritime, Kynde & Toft, Marel, Marport, Nordsøtrawl, Polar Trawl Doors en de Vestvaerftet.
Vanuit Nederland staan op de beurs: Nauplius Workboats, Recom Ice Systems, Van Beelen, VCU en Werft Shipbuilding.
Corona
Denemarken heeft een zeer hoge vaccinatiegraad, heeft de corona-pandemie onder controle verklaard en alle speciale corona-maatregelen per eind september opgeheven. In principe gelden er geen toegangsbeperkingen voor de beurs. Er is ook geen coronatoegangspas nodig.
Wel gelden er nog steeds regels bij het als buitenlander binnenkomen in het land Denemarken. Belangrijk daarbij is of reizigers gevaccineerd zijn, een negatieve test kunnen overleggen en/of corona hebben gehad, en de categorie waarin het land van herkomst op dat moment is ingedeeld: groen, geel, oranje of rood.
Die categorieën kunnen per week veranderen. Zie voor de actuele stand van zaken: https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark.
Locatie:
Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4, 9000 Aalborg
Openingstijden:
Woensdag 13 oktober:10-17 uur
Donderdag 14 oktober: 10-17 uur
Vrijdag 15 oktober: 10-16 uur
Standhouders
VCU, Urk
De Visserijcoöperatie Urk pakt uit op de Deense beurs. Bijzondere aandacht zal worden geschonken aan de dit jaar in eigen beheer ontwikkelde marine weegschaal in combinatie met het catchmanagemensysteem. Bij de ingang van het beurscomplex staat een van de VCU-vrachtwagens met de dit jaar in gebruik genomen constant-tension-haspelmachine. De Ierse familie Sheehy komt langs om hun opdracht voor een Urker vangstverwerkingsinstallatie op hun twee nieuwbouwvaartuigen te bekrachtigen.
Twee jaar geleden werd DanFish een positieve beurs voor de VCU, met grote opdrachten voor de Noorse nieuwbouwer ‘Nesejenta’ (flyshoot en longlone) en de Deens/Nederlandse nieuwbouwer ‘Tove Kynde’ (flyshoot/twinrig).
De VCU tuigt de Noorse flyshooter/longliner ‘Nesejenta’ in.
Van Beelen Group, IJmuiden
Op Danfish laat Van Beelen onder andere vernieuwde Dyneema-vislijnen zien. Voor de aquacultuur/fishfarms is nieuw netwerk ontwikkeld. Directeur Caroline van Beelen vertelt dat niet alleen de visserij voor grote uitdagingen staat. Van Beelen heeft als nettenleverancier bijvoorbeeld veel te maken met de turbulente wereldmarkt met enorm opgelopen prijzen voor nylon. ,,Maar we slaan ons er goed doorheen. We kijken er naar uit sinds lange tijd weer volop ondernemers uit onze visserij te ontmoeten op deze eerste beurs na uitbraak van de coronapandemie. Ja, we hebben er zin. De koffiemachine staat ingepakt klaar”, aldus directeur Van Beelen.
Recom Ice Systems, Almere
Recom Ice Systems levert wereldwijd industriële ijsmachines en ijsfabrieken. Op de Seychellen staat een grote ijsfabriek op het punt om opgeleverd te worden. Dergelijke ijsfabrieken zijn eerder in Schotland geleverd en binnenkort wordt er weer een ijsfabriek opgeleverd.
Op IJsland heeft Recom een eigen agent die in de afgelopen jaren diverse ijsmachines heeft verkocht. Op dit moment staat een tweede 20T/dag plaatijsmachine voor een visveiling op IJsland op het schip en zal volgende week arriveren.
Vorig jaar heeft Recom 34 stuks 5T/dag zeewater-kottermachines aan de Egyptische overheid geleverd om hun visserijvloot drastisch te vergroten. Grote installaties van Recom staan wereldwijd in onder andere Ecuador (garnalenverwerking), Mauritanië (Atlantic Peche), Egypte, Mali, Argentinië, VS, maar ook in Tasmanië.
Het bedrijf uit Almere stond eerder in Aalborg op de beurs, en ook op de Seafood Expo in Brussel. In Brussel kwam directeur Stef Bouhuijs in contact met Visveiling Urk. Buiten bij de Urker visafslag werd twee jaar geleden een grote ijsfabriek gebouwd met twee onafhankelijke ijsmachines en een capaciteit van 5 respectievelijk 10 ton per etmaal. Visveiling Urk produceert ook ijs voor derden.
IJsfabriek van Recom bij Visveiling Urk.
Werft Shipbuilding, Urk
DanFish wordt de eerste beursdeelname van het vorig najaar opgerichte Werft Shipbuilding. Naast de Nederlandse visserijwereld focust de jonge Urker scheepsbouwer zich op de Scandinavische markt.
Er zijn vier designs vissersvaartuigen ontworpen van 24, 34 en 36 meter lengte: 2401, 2402 (allebei twinrig/flyshoot, enkeldeks en dubbeldeks), 3402 (hekkotter voor boomkor/twinrig) en 3602. Laatstgenoemd ontwerp is een grotere versie flyshoot/twinrigger speciaal voor de ruigere Noorse wateren.
Als startende bouwer heeft Werft het tij niet mee, maar directeur Pieter Pruiksma en de aandeelhouders uit de maritieme wereld hebben het volste vertrouwen in hun concept. ,,We kijken daarbij ook buiten de visserij, denk aan de grote zalmindustrie waar we contact mee hebben. Dat is een van de redenen waarom we in Aalborg op de beurs staan’’, aldus Pruiksma.
Nauplius Workboats, Groningen
De Groninger scheepsbouwer heeft afgelopen maand de ‘Camilla Eslea’ overgedragen aan opdrachtgever Inverlussa Marine Service. Dit 35 meter lange en 14,5 meter brede schip is de grootste thermolicer voor het ontluizen van gekweekte zalm in Schotland. Aan dek staan twin triple vacuümpompen en twin drumfilters. Directeur Gerrit Knol van Nauplius Workboats spreekt van een baanbrekend project, ook voor het welzijn van de vissen. Na de proefweken wordt de ‘ Camilla Eslea’ operationeel ingezet door zalmkweker MOWI.
Nauplius Workboats staat voor het eerst op de Deense visserijbeurs Danfish, in de verwachting daar kennis te maken met allerhande ondernemers uit de aquacultuur. De ‘Camilla Eslea’, bouwnummer 21 van de Groningers, is een mooi uitgangsbord, maar de focus op de stand zal liggen op het kleinere slag werkschepen.
Bron: Visserijnieuws