De Europese Commissie heeft afgelopen vrijdag 15 juli, zoals elk jaar, een seminar georganiseerd over “De toestand van de Europese visbestanden en over de economische situatie van de Europese vissersvloten”, waar ze staan met de wetenschappelijke kennis, EU-instellingen, de nationale overheden, visserij adviesraden en het maatschappelijk middenveld (de visserij industrie en de NGO’s), om onder meer de visserijwetgeving van de EU te bespreken. Uit de presentaties (hier online te bekijken) bleek dat de situatie een kans biedt om verder te verkennen, hoe de toekomstige situatie van de EU-visserij er uit komt te zien.
De sprekers presenteerden een algehele daling van de visserijsterfte, met een toename van de visbestanden, in overeenstemming met de maximale duurzame opbrengst (MSY), (als een algemene trend is de bestandsgrootte en exploitatie). Afgezien van het geval van de Middellandse Zee, waar het algemeen werd aanvaard dat innovatieve benaderingen nodig zijn om nieuwe wegen te vinden voor de daar steeds slechter wordende situatie.
Het Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de Visserij (STECF) gaf een overzicht van de procedures en hoe de sector gebruik maakt van de visbestanden, hun overvloed en hun trends (Fmsy, biologisch veilige grenzen, vissterfte, etc.).
Europêche, de vereniging van nationale organisaties van visserijondernemingen in de EU waar de Nederlandse Vissersbond ook lid van is, gaf een persverklaring. Zij zijn verheugd over de woorden vanuit de wetenschappelijke gemeenschap, naast EU Maritiem commissaris Vella die in navolging van de woorden van de wetenschappers zei, dat in het algemeen de visserijsterfte sterk is verlaagd en de visvoorraden groeien, waardoor het een meer winstgevende industrie voor de vissers zal worden. Lees hier het persbericht.