Nederland heeft een bewindspersoon ‘met een hart voor de sector’ die na de verkiezingen in Den Haag en Brussel onze visserijbelangen verdedigt. Dat was één van de constateringen tijdens het verkiezingsdebat van vrijdag 3 februari in Stellendam, waar onder andere NVB-voorzitter Johan Nooitgedagt aan deelnam.
Visserij valt op dit moment –evenals de land- en tuinbouw– onder de verantwoordelijkheid van staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken. Daarmee staat de sector op achterstand in Den Haag, want de staatssecretaris is geen lid van het kabinet en heeft daardoor minder invloed op de koers van de Nederlandse regering. Dat blijkt bijvoorbeeld bij de besluitvorming over windparken op zee en de aanwijzing van beschermde natuurgebieden. “Voor onze vissers blijft steeds minder ruimte over,” stelde Johan Nooitgedagt.
Politiek zwaargewicht
De aanlandplicht en de Brexit zijn andere punten van zorg. Europarlementariër Peter van Dalen vindt daarom dat er een stevige bewindspersoon moet komen, die er in Brussel bovenop zit om de Nederlandse belangen te verdedigen. Van Dam laat volgens hem te veel aan zijn ambtenaren over. Naast een politiek zwaargewicht zou ook de terugkeer van een apart ministerie voor landbouw en visserij (of voedselvoorziening) een goede zaak zijn.
Bijval vanuit D66 en GroenLinks
Tot verrassing van de aanwezige vissers lieten ook de aspirant-Kamerleden De Groot (D66) en Van den Berge (GroenLinks) zich positief over de sector uit. Zij waren vooral onder de indruk van de nieuwe technieken die in ontwikkeling zijn om duurzamer te kunnen vissen. “Ik hoop dat jullie straks in de Kamer onze visserijcoalitie komen versterken”, zei Elbert Dijkgraaf van de SGP. De afgelopen jaren hebben VVD, PVV, CDA, CU en SGP samen opgetrokken bij visserijkwesties.
Lees het uitgebreide verslag op de website van het Reformatorisch Dagblad.