De initiatiefnemers Leen Berke en Huub Lavooij hebben een plan genaamd DELTA21 op tafel gelegd voor een Valmeer van twintig vierkante kilometer voor de kust van de Tweede Maasvlakte. Het plan is getekend in het Natura 2000-gebied Voordelta, waar vissers sinds 2008 deels hun beroep niet meer uitoefenen om habitatverstoring van zeehonden en vogels te voorkomen. “Het zou absurd zijn als dit plan tot uitvoering komt op de huidige locatie”, aldus Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt.
Energie-opslag
Het DELTA21-plan is onder andere gericht op het Klimaatakkoord voor 2030 waarin grootschalige uitbreiding van zonne- en windenergie zich zal voordoen. Deze energie moet ergens opgeslagen worden. Dus bedachten Berke en Lavooij een energie-opwek- en opslaglocatie die Nederland ook kan beschermen tegen wateroverlast en die kan dienen als herstelling van de natuur in en rond het Haringvliet. Drie vliegen in één klap dus.
Het plan voor de multifunctionele opslagbekken (Voorwal) is gesitueerd voor de kust van de Tweede Maasvlakte, bovenop het Natura 2000-gebied Voordelta, en zal volgens de initiatiefnemers zo’n twintig vierkante kilometer in beslag nemen. Achter het plan hebben zich al grote partijen als Wageningen University & Research, Van Oord, VolkerWessels, Provincie Zuid-Holland en TU Delft geschaard.
Schrikbarend
“Schrikbarend”, vindt de Vissersbondvoorzitter het plan. “Onze kleine kustvissers maken veel gebruik van deze locatie en daarnaast valt het plan middenin het Natura 2000-gebied Voordelta”, vertelt Nooitgedagt. De Voordelta werd in 2008 definitief aangewezen als Natura 2000-gebied om de natuur in de ondiepe zee te beschermen. Vissers mijden delen uit dit gebied permanent of tijdelijk om zo de nodige rust van vogels en zeehonden te garanderen.
“Ik ben met stomheid geslagen als dit, voor kustvissers normale werkgebied, helemaal op de schop gaat. Vissers moeten daar eerst wijken om de natuur beter te beschermen of te herstellen en nu zijn de plannen opeens 180 graden gedraaid”, aldus Nooitgedagt. “Het zou niet uit te leggen zijn als dit plan daadwerkelijk uitgewerkt wordt, terwijl de afgelopen tien jaar voornamelijk rekening gehouden werd met de rustplaats voor vogels. Dat geeft mij het gevoel dat we eerst een tijd monumentenzorg op een gebouw hebben toegepast en vervolgens toch het monument neerhalen en nog groter en robuuster gaan nieuwbouwen met moderne uitstraling.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.