Er is flexibiliteit nodig op het gebied van de technische maatregelen om de visserijsector ruimte te bieden voor innovatie. De demersale werkgroep van de North Sea Advisory Council (NSAC) sprak zich hierover uit in de vergadering van woensdag 8 februari in Parijs.
Aanlandplicht
Wederom stond de aanlandplicht prominent op de agenda van de NSAC. De fasering van de aanlandplicht werd besproken, waarbij de Nederlandse vertegenwoordigers hebben aangegeven dat aanlandplicht zoals nu geformuleerd zorgt voor een ramp voor de demersale visserijsector in 2018. Per 1 januari 2018 dient alle schol te worden aangeland in de gerichte visserij op tong (BT 2) en Noorse kreeft (TR 2). Een oplossing voor de aanlandplicht in de gerichte tongvisserij (BT 2) dient met name voort te komen uit de overlevingsstudies, maar tot frustratie van de Nederlandse sector wordt er maar geen ontheffing voor dierproeven afgegeven. Dat zorgt ervoor dat de onderzoeken niet van start kunnen gaan. De benodigde ontheffing wordt op korte termijn wel verwacht, maar dit hele proces heeft voor ruim een jaar vertraging gezorgd – wat de sector niet verweten kan worden.
Sepnep
In de NSAC-vergadering presenteerde de Nederlandse Vissersbond het in Nederland ontwikkelde SEPNEP. Dit net draagt bij aan de verhoging van de selectiviteit in de gerichte visserij op Noorse kreeft (TR 2). De aanwezigen benadrukten dat de technische maatregelen flexibiliteit moeten bieden voor vissers om dit soort innovaties in gebruik te nemen. Momenteel is er nog een ontheffing op de technische maatregelen nodig voor het gebruik van het selectieve SEPNEP. Op vrijdag 27 januari is door de Nederlandse PO’s besloten om een uitzondering van de aanlandplicht aan te vragen voor de visserij in TR 2 voor het gebruik van het SEPNEP. Binnenkort wordt het SEPNEP ook gepresenteerd aan een delegatie van de Europese Commissie en aan de Scheveningen groep (het overlegorgaan van de lidstaten rond de Noordzee).
Zeebaars
De situatie omtrent de vangstbeperking van zeebaars is ook een veelbesproken onderwerp binnen de NSAC. In een voorvergadering van de EAPO heeft de Nederlandse Vissersbond aangegeven dat ze ondanks de besluitvorming tijdens de Visserijraad een verzoek zal indienen om het maandquotum voor de staandwantvisserij (gericht op zeebaars) om te zetten naar een jaarquotum. De handlijnvissers hebben deze mogelijkheid wel gekregen met daarbij ook nog een veel ruimer quotum. Het is voor de kleinschalige staandwantvisserij op zeebaars moeilijk te verteren dat deze visserij veel stringentere maatregelen krijgt opgelegd en niet over een jaarquotum kan beschikken.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.