De demersale werkgroep van de Noordzeeadviesraad (NSAC) vergadert specifiek over zaken die relevant zijn voor de demersale (kotter)visserij. Op dinsdag 9 juli in Brussel stonden de veelbesproken onderwerpen aanlandplicht, visserij management plannen, quota’s en de Verordening Technische maatregelen op de agenda. Voorafgaand aan de demersale werkgroep spraken visserijvertegenwoordigers in EAPO verband over de actualiteiten in de Noordzeevisserij. Durk van Tuinen en Emma de Boer waren aanwezig namens de Nederlandse Vissersbond.
Rol van de NSAC
De NSAC is een adviesorgaan dat op diverse onderwerpen advies uitbrengt aan bijvoorbeeld de Europese Commissie. Naast de visserijorganisaties met een Noordzeebelang maken ook NGO’s onderdeel uit van dit samenwerkingsverband. Op die manier wordt er gepoogd om gezamenlijk advies te formuleren. Tijdens de vergaderingen sluiten vaak ook vertegenwoordigers van de EU (Noordzee) lidstaten aan en wetenschappers die informatie aanleveren ten behoeve van het specifieke agendapunt. Zo ook ditmaal op het gebied van de vangstadviezen voor het jaar 2020.
Onderzoek naar Scholbox
De ICES vangstadviezen voor 2020 werden gepresenteerd tijdens de vergadering. De Nederlandse sector had anderhalve week geleden deze informatie reeds ontvangen tijdens een presentatie bij het ministerie van LNV maar desondanks is het waardevol dat in het NSAC verband de informatie nogmaals aan de orde komen. Vanuit de Belgische visserij vertegenwoordiging werd gepleit om aan de Europese Commissie te vragen wetenschappelijk onderzoek te laten doen naar de ecologische ontwikkeling binnen de zogenaamde scholbox. Vanuit de visserij wordt er sterk getwijfeld of deze gebiedssluiting ook maar enige meerwaarde heeft ten bate van de ecologie. Sterker nog, vanuit de visserijsector wordt duidelijk gemaakt dat de kraamkamerfunctie van de schol sterk terug is gelopen naar de sluiting van dit gebied voor vele visserijbedrijven. Het Belgische voorstel werd uiteraard gesteund door de andere visserijvertegenwoordigers en op korte termijn zal er een onderzoeksvraag worden geformuleerd.
Verlagen minimummaat schol
Op het gebied van de aanlandplicht werd er kort stilgestaan bij de ontwikkelingen op het gebied van het verbeteren van de selectiviteit en werd een voorstel van VisNed behandeld om de minimummaat (MCRS) voor schol ter verlagen. Op het gebied van de verlaging van de minimummaat kon geen overeenstemming worden bereikt tijdens de vergadering en het voorstel wordt de komende tijd verder uitgewerkt. De vergadering werd afgesloten met het delen van de actualiteiten op het gebied van de Brexit. De aanwezige Britten gaan er van uit dat ze de EU in dit najaar wel degelijk gaan verlaten en lieten dat duidelijk merken. Vooralsnog durven maar weinigen, ook tijdens de NSAC vergadering, een voorspelling over de afloop van de Brexit te doen.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen of Emma de Boer, telefonisch via 0527-698151 of per e-mail via secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het weekjournaal