Om de gevaren binnen het werkveld te beperken, werken veel bedrijven in Nederland met de (verplichte) Risico-Inventarisatie en-Evaluatie (RI&E). Een tool die ook verplicht is in de visserijsector, maar hier nog te weinig wordt ingezet. Reden voor de Sectorraad Visserij om hier de focus op te leggen.
Een speciale werkgroep RI&E bestaande uit arbodeskundigen en visserijgerelateerde organisaties, waaronder de Nederlandse Vissersbond, boog zich de afgelopen maanden onder leiding van werkgroepvoorzitter Derk Jan Berends over een digitale branche RI&E-tool voor kottervisserij. Ook vissers uit Stellendam en Urk dachten tijdens speciale RI&E-bijeenkomsten actief mee over de werkbaarheid en inhoud van de tool. Deze week is de digitale RI&E-tool online beschikbaar gekomen. De tool kan met behulp van het kennisdossier ‘RI&E kotters’ op de website van Vist ik het maar ingevuld worden.
Wettelijke verplichting
Het hoofddoel van de RI&E is om de veiligheid en het veiligheidsbewustzijn in de kottervisserij te verbeteren. Daarnaast is de RI&E een wettelijke verplichting voor elk bedrijf met werknemers. Een visser die in een maatschap werkt wordt namelijk onder de Arbowet gezien als werknemer, waarbij de maatschap wordt gezien als werkgever. De maatschap is dus verantwoordelijk voor veilige arbeidsomstandigheden aan boord en voor het aanstellen van een preventiemedewerker.
Vragenlijst en plan van aanpak
De RI&E bestaat uit twee onderdelen: een vragenlijst en een plan van aanpak. De vragenlijst omvat tien hoofdstukken die gaan over onder andere fysieke belasting, noodgevallen en beschermingsmiddelen. Elk hoofdstuk bestaat uit drie tot dertien vragen die met ja of nee beantwoord kunnen worden. Indien het antwoord ja is, moet dit onderbouwd worden met documentatie. Indien het antwoord nee is, moet er een plan van aanpak worden opgesteld en uitgevoerd. Bij controle moet de documentatie en/of het (uitgevoerde) plan van aanpak getoond worden.
Persoonlijke hulp bij de RI&E?
Het opstellen van de RI&E en het plan van aanpak is met behulp van het online instrument goed zelf te doen. Echter doordat dit invulwerk geen dagelijkse kost is voor schippers/eigenaren, kan persoonlijke hulp handig zijn.
Wilt u als vertegenwoordiger van de maatschap persoonlijke hulp bij het opstellen van de RI&E? De gespecialiseerde RI&E-medewerkers van de Nederlandse Vissersbond helpen u graag bij het invullen en voltooien van de RI&E. De Nederlandse Vissersbond biedt hiervoor een speciale dienstverlening ‘RI&E kottervisserij’ aan. Klik hier voor meer informatie over deze dienstverlening.
In aankomend Visserijnieuws staat een uitgebreid artikel over de digitale branche RI&E-tool voor de kottervisserij.
Meer informatie
Neem voor meer informatie over de dienstverlening RI&E van de Nederlandse Vissersbond contact op met 0527-698151.