Het ministerie van Economische Zaken nodigt staand wantvissers uit om deel te nemen aan een project gericht op de bescherming van vogels in het gebied van de Bruine Bank. Staatssecretaris Dijksma overweegt het gebied aan te wijzen voor de vogelsoorten alk en zeekoet. Nu liggen de vragen voor: Wat zijn de consequenties van zo’n aanwijzing en hoe overlappen deze vogels met staand wantvisserij, in ruimte en tijd? En welke maatregelen zijn eventueel nodig om de zeevogels te beschermen?
Onderzoek
Onderzoek naar aanvullend te beschermen natuurgebieden op de Noordzee heeft uitgewezen dat het gebied bekend als de Bruine Bank kwalificeert voor selectie als Vogelrichtlijngebied. In de winterseizoenen komen zeekoet en alk geregeld in zodanige aantallen voor dat deze soorten voldoen aan de Europese selectiecriteria. Staatssecretaris Dijksma overweegt daarom het gebied aan te wijzen als Vogelrichtlijngebied c.q. Natura 2000-gebied voor deze vogelsoorten. Na eventuele aanwijzing van het gebied Bruine Bank als Natura 2000-gebied, moeten maatregelen genomen worden die ertoe bijdragen dat de kwaliteit van het leefgebied en de populatie van de vogels behouden blijven of worden verbeterd. Net als voor het Friese Front, waar de zeekoet wordt beschermd, wordt hierbij gekeken naar de staand wantvisserij. Er is weinig informatie beschikbaar over de staand wantvisserij die in het gebied Bruine Bank wordt uitgevoerd (onder Nederlandse of buitenlandse vlag), de doelsoorten (en daarmee het type net) en in hoeverre de aanwezigheid van staand wantvissers en beide vogelsoorten elkaar in ruimte en tijd overlappen.
Consultatie
Kortom: Er is nog geen duidelijkheid over de aanwezigheid van een probleem, en zo ja, de grootte van dat probleem. Om hierover en over de eventuele consequenties voor de staand wantvisserij in het gebied duidelijkheid te krijgen, organiseert het ministerie van Economische Zaken een stakeholderproces, vergelijkbaar met het proces dat voor Natura 2000-gebied Vlakte van de Raan is doorlopen. In drie bijeenkomsten (middagen)wil men komen tot een beter inzicht in de relatie tussen de alk en zeekoet, en de staand wantvisserij. Vertrekpunt zijn de feiten en cijfers van IMARES en LEI die op de eerste bijeenkomst zullen worden gepresenteerd. EZ hoopt dat de deelnemers hierop zullen reageren en aanvullende informatie zullen aanleveren. De tweede bijeenkomst zal op voorzet van IMARES gezamenlijk met de aanwezigen worden bekeken of en, zo ja, hoe er overlap is in de aanwezigheid van de alk en zeekoet, en de verschillende vormen van staand wantvisserij, en of dit moet leiden tot maatregelen. Op de laatste bijeenkomst worden hiervoor verschillende opties gepresenteerd en krijgen we inzicht in de bijdrage daarvan aan de bescherming van de alk en zeekoet, en de mogelijke economische impact daarvan. EZ roept staand wantvissers op die in het gebied vissen om deel te nemen en bij te dragen aan dit joint fact finding project. U kunt zich hiervoor aanmelden bij mevrouw Klavert (i.l.klavert@minez.nl of 070 379 8823), onder vermelding van “JFF Bruine Bank”. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Vincent van der Meij (v.vandermeij@minez.nl of 070 378 5661).