Discriminerende visserijmaatregel voorgesteld door Europees Parlement

14 juli, 2022

Als het aan een meerderheid in de Visserijcommissie van het Europees Parlement ligt wordt een deel van de Nederlandse vloot weer het slachtoffer van een door emotie gestuurde politieke dwaling. Op dinsdag 12 juli 2022 vond in de Visserijcommissie een stemming plaats over de evaluatie van het Gemeenschappelijk Visserij Beleid. Binnen deze evaluatie werd volstrekt ongebruikelijk een Frans voorstel ingebracht, een amendement, waarmee de Nederlandse en Belgische vissers toegang binnen de 12 mijlszone van Frankrijk voor zogenaamde flyshootvisserij ontzegt zou kunnen worden. Een coalitie van Franse kustvissers en een natuurorganisatie (BLOOM) heeft dit geïnitieerd.

Nipte meerderheid

Het amendement, ingebracht door een Belgische (Roose) en een tweetal Franse Europarlementariërs (Bompard en Mebarek), behaalde in de stemming een nipte meerderheid; 12 stemmen voor, 11 tegen en een tweetal onthoudingen. Een uitgesproken standpunt is er dus niet behaald in het Europees Parlement maar het is een trieste constatering dat een meerderheid van de Europarlementariërs voor een discriminerende maatregel heeft gestemd waarmee Belgische en Nederlandse vissers de dupe van zijn. Deze uitkomst druist volledig in tegen de basis van het Gemeenschappelijk Visserij Beleid waarin onderlinge afspraken over de toegang tot elkaars wateren tussen EU-lidstaten al tientallen jaren ongewijzigd is. Kijk ook naar de NPO2 uitzending Een Vandaag waarin voorzitter Johan Nooitgedagt commentaar geeft op het besluit van de Visserijcommissie.

Het vervolgproces

Nu de Visserijcommissie haar standpunt heeft bepaald volgt er medio oktober nog een plenaire stemming in het Europees Parlement. Het amendement kan daar nog sneuvelen. Gebeurt dat niet dan zal het in het zogenaamde triloog bestreden moeten worden door de Europese Raad van Ministers en de Europese Commissie. Beide partijen hebben in eerder stadium al aangegeven geen wijzigingen te willen doorvoeren in de toegangsregels bepaald in het Gemeenschappelijk Visserij Beleid. Desondanks is het een uiterst onzekere periode voor onze Nederlandse en Belgische flyshootvissers. Eerder hebben we gezien, met de pulsvisserij, dat het standpunt van het Europees Parlement in het triloog nagenoeg volledig werd overgenomen ondanks andere standpunten van de Raad en Commissie.

Welke vissersvloot wordt geraakt?

De Nederlandse en Belgische flyshootvisserij wordt specifiek door de door de Visserijcommissie voorgestelde maatregel geraakt. Dit betreft een kleine 30 vissersvaartuigen waarvan een ruim twintigtal Nederlands gevlagd zijn. De flyshootvissers vissen voornamelijk in het winterhalfjaar (oktober t/m maart) in Het Kanaal en daar is het visgebied tussen de 6 en 12 mijl vanaf de Franse kust een belangrijk visgebied. Het wrange en onbegrijpelijke aan het standpunt van de Visserijcommissie is dat de beperking wordt opgelegd aan de Nederlandse en de Belgische vloot. Daardoor kan er met recht gesproken worden van een discriminerende maatregel die ver afstaat van de oorspronkelijke doelstellingen en waarden van het Gemeenschappelijk Visserij Beleid. We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat deze discriminerende maatregel in de triloog onderhandeling overeind blijft. Maar de werkelijkheid is dat we er serieus rekening mee moeten houden, met de pulsvisserij hebben we een soortgelijke situatie meegemaakt waarbij er op emotie wordt bestuurd en niet op basis van feiten.

Voor meer info

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Durk van Tuinen of Johan Nooitgedagt, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Durk van Tuinen
Durk van Tuinen
Johan Nooitgedagt
Johan K. Nooitgedagt

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses