De drijvende, aangespoelde en gezonken containers boven de Waddeneilanden zijn een grote zorg voor vissers. De containers kunnen niet alleen grote schade veroorzaken aan de kotters en de netten, maar ook leiden tot gevaarlijke situaties voor de bemanning. De Nederlandse Vissersbond wil zo snel mogelijk de locaties van de (gezonken) containers weten en zal leden die schade ondervinden ondersteunen.
Fotocredits: Kustwacht Nederland
MSC Zoë
In de nacht van 2 januari verloor één van de grootste containerschepen ter wereld, containerschip MSC Zoë, door het onstuimige weer vermoedelijk 270 containers boven het Duitse eiland Borkum. Inmiddels zijn er meer dan twintig containers aangespoeld of gelokaliseerd.
Vissers maken zich zorgen
Het overgrote deel bevindt zich nog in de zee en dat baart grote zorgen bij de Nederlandse Vissersbond. “In de betreffende kustzone boven de Waddeneilanden en op de Waddenzee wordt veel gevist op garnalen en platvis. De verloren containers zijn een groot gevaar voor de vissers. Als ze door een visser over het hoofd worden gezien, kunnen de relatief kleine vissersschepen materiële schade oplopen en in enkele gevallen zelfs zinken”, vertelt Derk Jan Berends, secretaris bij de Nederlandse Vissersbond.
“De gezonken containers zijn een groot gevaar voor sleepnetvissers. Zij kunnen achter deze niet-gelokaliseerde containers blijven haken met hun netten. Dit kan leiden tot schade aan de vistuigen, visverlet en in enkele gevallen zelfs tot het kapseizen van het vissersvaartuig”, aldus Berends. Daarbij kan de lading van de zeecontainers die open zijn gegaan niet alleen de netten, maar ook de vangst beschadigen of vervuild raken. “Hierdoor kan mogelijk de vangst worden afgekeurd met alle gevolgen van dien. Dat is desastreus voor de visserij”, vertelt Berends.
Vissers ruimen containers op
Je zal er bovenop varen , levensgevaarlijk voor onze vissers @RTLLateNight @RTLnieuws @NOS pic.twitter.com/Rlpnoik2JN
— Dirk BRA7 (@dirkkraakbra7) January 2, 2019
Vissers hebben de verdwaalde containers al gespot. In de tweet hierboven is te zien hoe een kotter een container meeneemt naar de haven. “Het is goed om te zien dat deze kotter de dobberende container naar een veiliger gebied vervoert, maar er blijven natuurlijk nog vele niet getraceerde containers in de zee over”, aldus Berends.
Opsporen
Een vliegtuig van de Nederlandse kustwacht, evenals het schip ETV Guardian, doen er alles aan om de verloren containers op te sporen. Met navigatieberichten waarschuwen ze het scheepvaartverkeer, waaronder de vissers, dat een drijvende container nadert. De gezonken containers moeten in kaart worden gebracht door Rijkswaterstaat Zee en Delta. De Zwitserse rederij MSC en eigenaar van het containerschip Zoë schrijft in een persbericht acties om de stranden schoon te maken te ondersteunen en sonarschepen in te zetten om de gezonken containers op te sporen.
Gevaarlijke stoffen
Foto’s gisteren genomen door het Kustwachtvliegtuig van MSC Zoë. pic.twitter.com/RaCZx8UBor
— Kustwacht Nederland (@Kustwacht_nl) 3 januari 2019
Het containerschip was onderweg van Antwerpen naar Bremerhaven. Ondanks het voorval is het schip doorgevaren naar Bremerhaven, waar het inmiddels is aangekomen. In de haven zal de schade worden opgenomen en worden onderzocht welke containers exact overboord zijn gevallen. In drie nog niet gelokaliseerde containers zit gevaarlijk organisch peroxide. De Kustwacht adviseert om weg te blijven bij deze containers en bij een vondst meteen 112 te bellen. Het gaat om een gele container met nummer MSCU3713629, een blauwe container met nummer: CXDU2077321 en een roestbruine container met nummer: TCLU41747408. “Het is niet te hopen dat vissers met gevaar voor eigen leven deze chemische substantie in hun netten kunnen tegenkomen”, vindt Berends. “Daarnaast kunnen deze containers vol organisch peroxide grote gevolgen hebben voor de vissen in het betreffende gebied. Er wordt met man en macht aan gewerkt om dit te voorkomen”
Schade claimen
Vissers die lid zijn van de Nederlandse Vissersbond en schade hebben opgelopen door de containers kunnen zich melden bij het secretariaat. Gezamenlijk met andere visserijorganisaties zullen we proberen om de geleden schade te verhalen”, aldus Berends. “Zorg daarbij voor voldoende fotomateriaal van het incident”, is het advies aan vissers. Daarnaast zijn vissers bereid om de containers en de lading te bergen. “Het is redelijk als de vissers financieel gecompenseerd worden voor deze schoonmaakactie.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met de Nederlandse Vissersbond via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.