Op dit moment worden er wereldwijd meer windparken gebouwd dan ooit tevoren. Alleen het Nederlandse deel van de Noordzee had eind 2023 al een totale opwekcapaciteit van 4,7 gigawatt. Het bedrijf Robin Radar Systems is door de ontwikkelaar van het toekomstige windpark Ecowende, zo’n 53 kilometer voor de Nederlandse kust bij Wijk aan Zee, gevraagd om een radarsysteem te leveren dat vogelsterfte door botsingen met windturbines moet gaan voorkomen.
Vogelmigratie
De meeste vogels migreren ’s nachts, hebben geen zicht en vliegen ter hoogte van de windturbines. Dan kunnen er botsingen plaatsvinden, ook met beschermde vogelsoorten. De drijvende radar kan de impact van windmolenparken op vogels en vleermuizen verkleinen door botsingen te voorkomen. Er zijn verschillende onderzoeken wereldwijd geweest om te meten hoeveel vogels en vleermuizen tegen turbinebladen botsen. De schattingen hiervan lopen erg uiteen, maar vooral jan-van-gents lijken vaak te botsen met de turbinebladen. Over de sterfte van vleermuizen bestaan vrijwel geen betrouwbare gegevens, maar het is wel duidelijk dat windparken ook voor hen een gevaar vormen.
Robin Radar Systems
Het Nederlandse bedrijf Robin Radar Systems biedt nu wereldwijd een drijvende radar aan die moet voorkomen dat vogels en vleermuizen in botsing komen met de enorme turbinebladen van offshore windparken. Voor het toekomstige windpark Ecowende, ongeveer 53 kilometer voor de Nederlandse kust bij Wijk aan Zee, wordt het radarsysteem ingezet. Als grote zwermen vogels of vleermuizen het windpark naderen, kunnen windturbines met dit radar systeem automatisch worden stopgezet of vertraagd. Het radarsysteem wordt hiervoor gecombineerd met een alarmsysteem, camera en software, dat uiteindelijk op de Noordzee zal worden ingezet.
Inzicht in gedrag van vogels
Sibylle Giraud van Robin Radar geeft aan dat de radar een signaal tot op vleermuisniveau kan detecteren. Dit kan een volledig inzicht geven in het gedrag van vogels en vleermuizen en vogelpatronen in een specifiek gebied kunnen gevolgd worden. Exploitanten van windparken kunnen hierop vervolgens actie ondernemen. De radar creëert de waarschuwing, zodat ze de windturbine kunnen stopzetten. Of dat ook gebeurt, wordt bepaald door de intensiteit en het aantal vogels of vleermuizen. De turbine zal niet stoppen omdat er één vogel aankomt tijdens een drukke vogeltrek. Het aanvaardbare risiconiveau moet bepaald worden door de overheid of de windparkeigenaar. De radar kan vrij eenvoudig een vogeltrek observeren en volgen en dat is over het algemeen het grootste risico.
Beschermde soorten
Ook kan het systeem tot in zekere mate vaststellen of de naderende vogels beschermde soorten zijn. Het systeem weerspiegelt de lichaamsmassa en het doelwit. Zo kan een kleine zangvogel op een afstand van twee tot drie kilometer worden waargenomen en een gans op vijf of zes kilometer afstand van de radar. Met behulp van een DHI camera kunnen specifieke vogelsoorten vervolgens worden geïdentificeerd.
BRON: CHANGE INC.
Kostbare symptoom bestrijding
“Wanneer je dit leest zou je omgekeerd ook moeten denken dat er investeringen moeten komen om de vissen en andere zeedieren te kunnen ontzien van de ‘vervelende bijwerkingen’ die de windparken leveren. Wanneer de vis verjaagd wordt door windmolens of de omstandigheden met zich meebrengen dat de natuur helemaal aan het veranderen is door windmolens, dan moet je daar ook iets aan doen. Er schijnen veel onderzoeken te lopen, maar laat de praktijkvissers ook een keer spreken wat zij meemaken. Allemaal radars in het water? Is dat wat we met elkaar willen? Het lijkt min of meer op kostbare symptoom bestrijding. Ondertussen gaat het uitrollen van nog méér windmolens maar door. Noemen we dat duurzaam?” zo reageert Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, op het bericht.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt.