Zo’n twaalf kilometer voor de kust van Scheveningen, op de offshore testlocatie van North Sea Farmers, is eind juni een drijvend platform met zonnepanelen geïnstalleerd. Het is een pilot van SolarDuck en energieproducent RWE. Het drijvende platform heeft de naam Merganser gekregen en zal de komende twee jaar data verzamelen.
Ontworpen op extreme omstandigheden
Het platform bestaat uit zes kleinere platformen die onderling zijn verbonden met een ankersysteem op 20 meter waterdiepte. Het platform heeft een capaciteit van 0,5 megawattpiek (MWp). Het platform is zo ontworpen dat het extreme omstandigheden aan moet kunnen. Doordat het als een tapijt enkele meters boven het water “zweeft”, blijven de belangrijke onderdelen stabiel, schoon en droog. Het ontwerp zou bestand zijn tegen golven met een hoogte van 11,60 meter bij een waterdiepte van 21,50 meter.
Zonne-energie op zee
Er wordt steeds meer gekeken naar hoe er genoeg groene energie gewonnen kan worden. Zonnepanelen op het water zou hierin een uitkomst kunnen zijn. Zo wil men mogelijk zonneparken aanleggen tussen de windmolens op zee. Dit brengt voordelen met zich mee. Zo liggen er al kabels en de ruimte in een windmolenpark is tot op heden nog verboden gebied voor grote schepen. Wat de impact van deze groene energie is op het zeeleven, moet nog gaan blijken. De zonnepanelen zorgen ervoor dat er minder zonlicht in het water kan komen. Dit kan gevolgen hebben voor de algengroei en de voedselketen, waarin algen een belangrijke rol spelen.
BRON: Schuttevaer
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen