Bodemberoerende visserij wordt over het algemeen gezien als één van de vistechnieken met de hoogste impact op het milieu. Men maakt zich voornamelijk zorgen om bijvangst, bodemleven en CO2-voetafdruk. Maar is bodemberoerende visserij echt zo slecht in vergelijking met andere voedselproducenten?
Onderzoek
Onder leiding van Ray Hilborn hebben internationale wetenschappers onderzoek gedaan naar de duurzaamheid en impact op het milieu van bodem trawlers (demersale sleepnetvisserij) en vergeleken die resultaten met die van andere voedselproducenten. 26% van de vangsten van zeevisserij wereldwijd is afkomstig van bodem trawlers. Een deel van de bodemvisserijen is MSC gecertificeerd. En hoewel demersale sleepnetvisserij een impact heeft op het milieu, blijken deze in verhouding met andere voedselproductieketens duidelijk minder dan menigeen veronderstelt. Hilborn stelt onder andere dat een goed gemanagede demersale sleepnetvisserij een kleine voetprint kan hebben en heeft weinig invloed op de zeebodem en andere componenten van het ecosysteem.
Michel Kaiser, één van de auteurs van het rapport, heeft het rapport gepresenteerd. Bekijk de presentatie hier. Wilt u het hele Engelstalige rapport lezen? Die vindt u hier.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.