De gefaseerde implementatie van de aanlandplicht gaat voort: al vanaf 1 januari 2019 moeten alle gequoteerde soorten volledig aangeland worden. Tussen 2016 en 2019 is er sprake van een gefaseerde implementatie waarbij per 1 januari 2018 onder andere wijting in diverse visserijen zal worden toegevoegd. Op woensdag 15 november vond er bij de Europese Commissie in Brussel een seminar plaats over de voortgang op het gebied van de aanlandplicht.
Vandaag in Brussel voor #vis seminar over de aanlandplicht in demersale en pelagische visserij #EuropeseCommissie pic.twitter.com/Vr7ijpqu2J
— Durk W. van Tuinen (@DurkW) 15 november 2017
Aanlandplicht praktisch niet inpasbaar
De Europese visserij-industrieën (pelagisch en demersaal), NGO’s en overheden waren voltallig aanwezig. De teneur tijdens het seminar sprak boekdelen, er is in bepaalde visserijen voortgang geboekt, maar in het algemeen zal de aanlandplicht zoals nu opgeschreven praktisch niet inpasbaar zijn binnen vele visserijen.
Choke species, controle, selectiviteit en markt
De visserij-industrie nam deel aan het viertal workshops die waren georganiseerd met de onderwerpen: choke-species (verstikkingssoorten), controle- en vangstregistratie zaken, technische ontwikkelingen ter verbetering van de selectiviteit en marktgerelateerde zaken (aanvoer en vermarkting van discards).
Cameratoezicht?
In de workshops werd constructief meegedacht door de sector op welke onderdelen er stappen gemaakt zouden kunnen worden en reeds gemaakt zijn. De Nederlandse overlevingsstudies en netinnovaties werden hierbij genoemd. Het werd als opmerkelijk ervaren dat in een tweetal workshops door met name vanuit wetenschappelijke hoek cameratoezicht als belangrijke technologie werd genoemd om de aanlandplicht te laten slagen. Deze uitspraken waren gebaseerd op één bepaalde rondvisvisserij, maar werden gegeneraliseerd naar de complete vissersvloot. Uiteraard werd er door de visserijsector geageerd op deze zienswijze.
Nederlandse Vissersbond: verkeerde volgorde
Als Nederlandse Vissersbond hebben we vanaf het ontstaan van de aanlandplicht benoemd dat deze praktisch niet inpasbaar is. Er is eerst regelgeving bedacht en daarna kwam pas de vraag hoe deze inpasbaar te maken is. Men had uiteraard eerst moeten beoordelen of plannen inpasbaar zijn voordat er iets wordt ingevoerd. De verkeerde volgorde is gehanteerd.
Inspanningen maken weinig indruk op EC
Vanaf 2014 is de zogenaamde ‘rek en ruimte’ toegezegd voor gevallen die niet tijdig oplosbaar zijn en waar alternatieven voor moeten worden gezocht. De Nederlandse sector heeft volop ingezet op studies naar de overleving van bijvangst, de verbetering daarvan en netinnovatie ter verbetering van de selectiviteit in diverse demersale visserijen. Tijdens de afsluiting van het seminar leek de Europese Commissie verbazingwekkend weinig onder de indruk zijn van al deze inspanningen.
Seminar #aanlandplicht in Brussel waar wel duidelijk wordt dat de Europese Commissie de oogkleppen nog op heeft…. Een koerswijziging is nodig! pic.twitter.com/BTTb6GuGtv
— Durk W. van Tuinen (@DurkW) 15 november 2017
Geen uitstel of versoepeling
Directeur Fishery Policy, Mediterranean and Black Sea van de Europese Commissie (DG Mare) Veronika Veits sprak de aanwezigen toe ter afsluiting van het seminar. Deze toespraak was te karakteriseren als rechtlijnig. De volledige implementatie van de aanlandplicht op 1 januari 2019 nadert met rasse schreden met in bepaalde visserijen een chaos tot gevolg. Maar Veits zei dat ze geen reden tot uitstel of versoepeling ziet. Dit signaal was de aanleiding voor vele verbaasde gezichten in de zaal bij visserijvertegenwoordigers.
Overleg met Nederlandse overheid over wereldvreemde houding EC
Er is sprake van een enorme verwijdering van de Europese Commissie ten opzichte van de visserijpraktijk. De komende tijd zal de Nederlandse Vissersbond dit wederom met de Nederlandse overheid bespreken, want dat ontwikkelingen op het dossier onheilspellend zijn is wel duidelijk.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl