Nuon stapt over van gas naar waterstof. Vanaf 2030 draait de Magnum-energiecentrale in de Eemshaven volledig op waterstof. Met vier waterstofgestookte energiecentrales zou Nederland de Noordzee kunnen vrijwaren van windparken.
De eerste stap naar groene elektriciteitscentrales zet Nuon in 2023. Dan moet één van de drie eenheden op waterstof draaien. Met een vermogen van 440 megawatt is die Magnum-eenheid dan één van de grootste waterstofcentrales ter wereld, goed voor ruim 600.000 huishoudens.
Noors aardgas en CO2-opslag
Nuon gaat samenwerken met Gasunie en het Noorse gas- en oliebedrijf Statoil. In eerste aanvang wordt de waterstof geproduceerd uit aardgas uit gasvelden voor de Noorse kust. Statoil slaat de CO2 die daarbij vrijkomt op diep in de bodem van de Noordzee. Nuon zet deze stap nu om ervaring op te doen met de brandstof van de toekomst.
Waterstof uit water
Nuon wil uiteindelijk overschotten groene stroom gaan gebruiken om op grote schaal waterstof te produceren voor omgebouwde energiecentrales. Daardoor worden we minder afhankelijk van schommelingen in elektriciteitsopwekking uit zon en wind. De verwachting is dat er rond 2030 goede technieken zijn ontwikkeld voor waterstofproductie uit water. Tot die tijd dient aardgas als grondstof in combinatie met opslag van koolstofdioxide of het hergebruik ervan in de landbouw.
Alternatief voor windparken
De Magnum centrale bestaat uit drie stoom- en gasturbine eenheden (STEG centrales). De drie turbines samen hebben een gecombineerd vermogen van 1.311 MW. Het doel is om de Magnum-centrale rond 2030 helemaal op waterstof te laten draaien. Dan kan de centrale elektriciteit leveren aan circa 2 miljoen huishoudens Ter vergelijking: het kabinet wil in 2023 voor 4.500 megawatt aan windparken op de Noordzee wat een groot verlies aan visgronden betekent. Met vier waterstofcentrales op land kan de voedselvoorziening uit zee gewaarborgd blijven voor de toekomst.
Investeren in alternatieven
De Nederlandse Vissersbond roept de overheid geregeld op om verder te kijken. In de wetenschap is er de overtuiging dat alleen de grootschalige inzet van waterstof als alternatief voor fossiele brandstoffen een transitie mogelijk gaat maken. Nederland moet daarom investeren in structurele oplossingen voor het energievraagstuk en niet blindstaren op het bouwen van windparken op zee.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal