Rijkswaterstaat doet onderzoek naar de ervaringen van vissers met doorvaart van de drie bestaande Nederlandse windparken op zee. Dit onderzoek is belangrijk voor het beleid in toekomstige windparken en daarom heeft Rijkswaterstaat de Nederlandse Vissersbond gevraagd om de enquête, die onderdeel uitmaakt van dat onderzoek, aan de vissers voor te leggen.
Onderzoek
Deze enquête is onderdeel van een evaluatie over doorvaart in de windparken op de Noordzee en kan bijdragen aan het beleid dat door de overheid wordt ontwikkeld voor de toekomstige windparken op zee.
Vanaf 1 mei 2018 zijn drie windparken voor de Nederlandse kust toegankelijk voor schepen met een lengte tot 24 meter. Het gaat om het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ), het Prinses Amalia Windpark (PAWP) en het windpark Luchterduinen (LUD). De windparken zijn toegankelijk onder strikte voorwaarden. Met het toegankelijk maken van deze windparken voor doorvaart heeft de Nederlandse overheid ingezet op meervoudig ruimtegebruik op de Noordzee. Het recht van vrije doorvaart zoals dat geldt op de Noordzee kan hierdoor deels blijven bestaan, ook binnen de windparken.
Het onderzoek is nodig om een goed beeld te krijgen van de ervaringen van doorvaart in de windparken. In de enquête kunnen vissers hun mening geven over de regels, ook is het belangrijk dat ze aangeven wat er beter zou kunnen. Bijvoorbeeld de doorvaart niet beperken tot 24 meter lengte maar bijvoorbeeld 60 meter. Het is daarom verstandig dat vissers deelnemen aan de enquête.
Regels doorvaart
Op de link Noordzeeloket is meer informatie te vinden over doorvaart en medegebruik van windparken. Ook is een kort filmpje te zien waarin de regels voor doorvaart en medegebruik kort worden uitgelegd. Het gaat om acht regels:
- Doorvaart alleen voor schepen tot 24 meter
- Doorvaart mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang
- Altijd een werkend AIS klasse B en VHF16 marifoon uitluisteren
- Houdt 50 meter afstand tot turbinepalen, 500 meter tot een transformatorstation
- Maak geen verbinding met de bodem, dus niet ankeren of sleepnetvissen
- Alleen vissen met lijnen is toegestaan
- Ander vistuig dient zichtbaar boven de waterlijn te zijn
- Roekeloos vaargedrag is verboden
Invullen van de enquête
Het invullen van de enquête duurt c.a. 8 minuten en start door te klikken op
Belgische windparken
Wij hebben tevens van het Belgische Offshore Platform (BOP) het verzoek gekregen om ook de regels in de Belgische windparken onder de aandacht te brengen. Medegebruik (vissen) en doorvaart zijn NIET toegestaan, ook niet voor kleine vaartuigen. Ten alle tijden dient een afstand van 500 meter tot een park te worden aangehouden. BOP vergelijkt in hun folder het vissen en varen in een windpark met mountainbiken in een elektriciteitscentrale en waarschuwt voor enkele miljoenen euro’s schadevergoeding die betaalt moet worden als de elektriciteitsproductie stil moet worden gelegd vanwege schade aan de hoogspanningskabels.
Brochure – Windmolenparken in de Belgische Noordzee
Voor meer informatie
Kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het weekjournaal