De Engelse plannen om het Engelse deel van de Doggersbank te sluiten voor (bodem)visserij zijn hard ingeslagen in de EU-visserijsector. Vooral omdat er – toen het VK nog deel uitmaakte van de EU – maar liefst tien jaar is gesoebat om tot een goede beheerstrategie te komen. Middels een uitgebreide standpuntennotitie reageren EAPO en Europêche (waar de Nederlandse Vissersbond bij is aangesloten) op de voorgenomen plannen van het VK.
Vier MPA-gebieden
Begin februari kondigde de Marine Management Organisation (MMO) aan dat ze vier gebieden in hun territoriale wateren willen beschermen. De Doggersbank is daar één van. In deze gebieden mag geen visserij met sleepnetten plaatsvinden. Alle vissers – zowel Britse als Europese – die actief zijn in de Doggersbank zijn woedend over de plannen.
Scheveningen Groep
In de EU, waar het VK onderdeel van was, is tien jaar lang gepraat over beheersmaatregelen gericht op ecologische en economische duurzaamheidsdoelstellingen. Dit monde uit in een gezamenlijke aanbeveling met betrekking tot de Doggersbank, die uiteindelijk is ondertekend door de Scheveningen Groep medio 2019. Kort gezegd werd hier genoemd dat op de Doggersbank als ondiepe zandbak de effecten van de visserij beperkt zijn. Daarom zou er gewerkt worde aan een voorstel om één-derde deel van de Doggersbank te beschermen in plaats van het gehele gebied. EAPO en Europêche kunnen er dan ook niet bij, dat het VK een maand na hun onafhankelijkheid een streep zette door de afspraken.
Gevolg voor visserijsector
Het sluiten van de Doggersbank zal grote gevolgen hebben voor de levensvatbaarheid van veel visserijondernemingen. Daarnaast waarschuwen EAPO en Europêche dat het voorgestelde verbod voor (bodem)visserij waarschijnlijk een verplaatsing van de visserij-activiteiten veroorzaakt. Dit betekent dat het drukker wordt op bepaalde visbestekken of – in het geval vissers hun quota door deze desastreuze maatregel niet kunnen volvissen – het leidt tot meer visimport vanuit derde landen die minder strenge beheersmaatregelen hanteren.
Om tafel
EAPO en Europêche geven in hun standpuntennotitie aan dat de zee en mariene organismen geen grenzen kennen. Daarnaast is het in het geval van een gedeelde visgrond als de Doggersbank, van belang om met belanghebbenden en lidstaten om tafel te gaan en niet op eenzijdige wijze beleid te vormen. Zonder medewerking van alle partijen is een effectief visserijbeheer niet mogelijk.
Rampzalige VK-plannen
De Nederlandse Vissersbond is geschrokken van de rampzalige VK-plannen om het Engelse deel van de Doggersbank in zijn geheel te sluiten voor visserij. “Dit betekent een enorme klap voor onze vissers”, zegt Durk van Tuinen. In een eerder artikel zei de Nederlandse Vissersbond gebruik te maken van de consultatieronde die liep tot 28 maart. Dat hebben wij middels onze inbreng aan de EU-belangenorganisaties inmiddels gedaan.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.