De Europese natuurherstelwet gaat er tóch komen. Het Europees Parlement had eerder al ingestemd, waarbij het oorspronkelijke voorstel sterk was afgezwakt. Alleen de Europese ministerraad moest nog akkoord gaan om de verordening definitief te maken. In april was deze stemming nog uitgesteld naar een onbepaald moment, omdat steeds meer EU-landen zich tegen de wet keerden. Tijdens de stemming gisteren heeft de wet het verrassend genoeg toch met een meerderheid van de stemmen gehaald.
Wat houdt de natuurherstelwet in?
De wet is een initiatief van oud-Eurocommissaris Frans Timmermans en stelt de EU ten doel om tegen 2030 tenminste 20 procent van de land- en zeegebieden van de EU te herstellen. En tegen 2050 moeten alle ecosystemen die herstel nodig hebben van maatregelen zijn voorzien. Om die doelstelling te bereiken, moeten de lidstaten tegen 2030 ten minste 30 procent van de natuur die onder de nieuwe wet vallen – bossen, graslanden, veenweiden, rivieren, meren en koraalbedden – herstellen van een slechte naar een goede staat, oplopend tot 60 procent tegen 2040 en 90 procent tegen 2050.
EU-landen moeten met deze wet tot 2030 voorrang geven aan het herstel van Natura 2000-gebieden. Zodra die toestand in goede staat is, zullen de EU-landen ervoor zorgen dat een gebied niet significant achteruitgaat. De lidstaten moeten ook nationale herstelplannen opstellen waarin gedetailleerd wordt beschreven hoe zij deze doelstellingen willen bereiken.
Afgezwakt
Het Europees Parlement stemde eerder al voor de Natuurherstelwet, die op voorspraak van Nederland overigens als flink is afgezwakt. Zo is het verslechteringsverbod vervangen door een inspanningsverplichting om de natuur te beschermen. Daarnaast kunnen lidstaten onderling natuurgebieden ruilen om economische en maatschappelijke knelpunten te voorkomen.
Toch stemming gehaald
Een dag vooraf aan de stemming werd pas bekend dat de wet toch in stemming werd gebracht. Het was spannend of de wet het zou halen. 55 procent van de lidstaten moest het eens zijn en samen moesten zij 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. Doordat met name Oostenrijk na interne verdeeldheid toch voor stemde, heeft de wet het wel gehaald.
Oostenrijk naar Europese rechter
Het laatste woord lijkt hier alleen nog niet over gezegd, want bondskanselier Nehammer van Oostenrijk maakte na de uitkomst bekend naar de Europese rechter te stappen. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens Nehammer niet namens Oostenrijk en daarmee zou ze niet volgens de grondwet hebben gehandeld.
Veel weerstand
De wet stuit op veel weerstand in heel Europa en leidde ook tot boerenprotesten. Landen, zo ook Nederland, trokken daarom hun steun voor de opgestelde natuurherstelwet in. Nederland, Italië, Polen, Zweden, Finland en Hongarije steunden de wet bij de stemming in Luxemburg niet. België onthield zich van stemming.
Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond reageert op de uitslag van de stemming: “Deze ontwikkeling is verrassend en kan onaangenaam uitpakken voor bijvoorbeeld de visserijsector. In hoeverre dat het geval is in de toekomst hangt echter nog af van tal ontwikkelingen en interpretaties van de teksten”.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het Team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.