Negen EU-lidstaten – waaronder Nederland – hebben hun eis op tafel gelegd voor de Brexit-onderhandelingen. Ze eisen dat hun vissersvloten net als nu toegang blijven krijgen tot de 200-mijlszone van het Verenigd Koninkrijk na de Brexit. Als het VK de huidige situatie – waarin de exploitatie van visbestanden wordt verdeeld in plaats van zeegebieden – niet aan deze eis tegemoet komt, stelt de EU importtarieven in op visserijproducten vanuit het VK.
De visserijorganisaties van negen kuststaten van de EU kwamen woensdag 22 maart bijeen in Brussel om eenheid te smeden, nu bekend is geworden dat Groot-Brittannië op 29 maart de Brexit via de artikel 50-procedure in gang zet. Het voortzetten van de visserij in Britse wateren is bij die bijeenkomst tot prioriteit benoemd.
Voortbestaan
Veel EU-kuststaten zijn voor het voortbestaan van hun visserij afhankelijk van toegang tot Britse wateren. De ‘eigen’ territoriale wateren zijn maar een fractie in vergelijking tot de grote zeegebieden die de Britse exclusieve economische zone beslaat. Pro-Brexit groepen roepen dat er een verbod moet komen voor niet-Britse schepen om in die zone te vissen.
Duidelijk signaal
Alain Cadec, voorzitter van de visserijcommissie van het Europese Parlement, heeft de Britten nu een duidelijk signaal afgegeven. “Het is uitgesloten dat de EU het vrije verkeer van goederen in de vorm van Britse visserijproducten zal in stand houdt als ze niet langer toegang bieden aan onze schepen in hun wateren. Als ze de Brexit hard willen spelen door schepen met een andere nationaliteit te weren, dan moeten onze Britse vrienden zich realiseren dat ook Europa er hard in zal gaan om de belangen van haar lidstaten te verdedigen.” De Britten exporteren het overgrote deel van hun vis naar Europa en importeren het merendeel van hun vis uit Europa. Geen of lage heffingen op deze handel na de Brexit is dus belangrijk voor het VK.
Alliantie
Eerder berichtten we al dat de Britten op ramkoers zitten sinds het uitlekken van een interne memo, waarin de visserijcommissie van het Europese Parlement aangeeft de huidige situatie – dus ook de huidige verdeling van quota – na de Brexit zoveel mogelijk in stand te willen houden. De kuststaten hebben daarom besloten een nieuwe alliantie op te richten. Die vertegenwoordigt 18.000 vissers van Spanje tot Denemarken, inclusief Ierland.
Nachtmerrie
Ray Finch, een Europarlementariër van de pro-Brexit partij UKIP, reageerde in de Financial Times op dit nieuws. “Handelstarieven zijn waanzin, een dwaasheid die leidt tot een economische ramp met de omvang van een nachtmerrie. Het dreigen met een handelsoorlog zorgt er alleen maar voor dat we ons nog harder gaan opstellen.”
Dertig procent tarief
Ivan Lopez Van der Veen van de Spaanse vissersbond verwees naar de standaardtarieven die de WHO (Wereldhandelsorganisatie) hanteert: “Als u geen 30 procent heffing wilt betalen op de vis die u in de EU afzet, zult u moeten onderhandelen. Toegang tot Britse wateren is onderdeel van die onderhandelingen.”
Afpersen
Er staat voor de Europese vissers meer op het spel dan voor hun Britse collega’s. Veelal vangen ze meer dan de helft van hun quotum op in Britse wateren. Als dit wegvalt, valt de helft van hun inkomsten weg. “Dat ze een sterkere positie hebben betekent niet dat de Britten ons mogen afpersen bij het verlaten van de EU,” aldus Van der Veen.
Grote steen gooien?
Gerard van Balsfoort, voorzitter van de nieuwe kustalliantie, ziet geen rechtvaardiging voor toename van quota voor de Britten na de Brexit. Hij benadrukte dat beide partijen de huidige afspraken moeten behouden. “Onze Britse vrienden verdienen goed aan de visserij. Waarom zouden ze het risico nemen om een grote steen in de vijver te gooien en dan maar zien wat er gebeurt?”
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt of Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.