De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor TAC’s (quota) voor het Oostzeegebied voor 2018. In het voorstel is een algeheel verbod op de vangst van paling opgenomen. Het voorstel komt als een verrassing voor de visserijorganisaties in Oostzeelanden, meldt de Europese visserijkoepel Europêche.
Ondanks dat er in Europa sinds 2007 wordt gewerkt aan het herstel van de palingstand met vangstbeperkingen, verbetering van de vismigratiemogelijkheden en het uitzetten van jonge aal, zien wetenschappers in het Oostzeegebied te weinig palingen uittrekken richting de paaigronden. Reden voor de EC om een voorstel te doen voor het geheel verbieden van palingvisserij voor het komende jaar.
Voorbode voor Europees vangstverbod
Europêche ziet dit besluit als een voorbode van een algeheel vangstverbod voor paling in heel Europa en is het niet eens met het voorstel van de EC. In plaats van een vangstverbod moet Europa inzetten in het tegengaan van illegale export van glasaal naar Azië en het herbevolken van Europese wateren. In veel Oostzeelanden draaien al omvangrijke herbevolkingsprojecten. Aangezien deze projecten worden uitgevoerd door de lokale palingvissers, zou het wegnemen van hun broodwinning juist contraproductief zijn.
Brede natuurbeheerprogramma’s
Ook DUPAN (stichting Duurzame Palingsector Nederland) roept op tot een bredere aanpak van de palingproblematiek, overal in Europa waar paling voorkomt en niet alleen gericht op visserij. DUPAN wil er daarnaast bij de DG Environment op aandringen de migratiemogelijkheden en de leefomgeving van paling in Europa snel te verbeteren. Sinds 2010 werkt DUPAN samen met de Sustainable Eel Group (SEG) om overal in Europa zulke brede natuurbeheerprogramma’s op te zetten. Van de aanleg van aalgoten en uitzet van jongen paling en ‘paling over de dijk’ tot herstel van riviermondingen en oplossing van barrières in de trekroutes.
Verlies aan habitat
Er is geen vissoort die zo wijd verspreid is over Europa als paling. Daarmee vormt deze vis een uiterst goede indicator voor de toestand van rivierdelta’s, zeeën en oceanen. Door verlies aan habitat spreekt men over een afname van het aalbestand tot 10% van de vorige eeuw, exacte cijfer ontbreken echter. DUPAN pleit daarom voor diepgaander onderzoek naar de biologische aspecten van paling en de dynamiek van de palingbestanden. Met die kennis kan het beheer van paling effectiever worden ingericht.
Positieve geluiden
Onlangs verschenen in kranten als Provinciale Courant Zeeland, het AD en de Gooi- en Eemlander positieve berichten over de palingvangsten in Nederland. In hoeverre er daadwerkelijk sprake is van een groeiende populatie is alleen (nog) niet op basis van onderzoek vastgesteld.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl
<< Terug naar het Weekjournaal