Een delegatie van visserijvertegenwoordigers verenigd in Europêche heeft op vrijdag 20 april in Brussel gesproken met Karmenu Vella, de Europese Commissaris voor Milieu, Maritieme zaken en Visserij. De actuele ontwikkelingen op het gebied van politiek en regelgeving kwamen daarbij aan de orde. Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond was bij dit overleg aanwezig.
MSY beheer voor 97 procent van alle vis
De Eurocommissaris stak van wal met een pluim voor alle aanwezigen. Van alle vis die wordt gevangen in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan, waaronder de Noordzee ook valt, is 97% afkomstig van vissoorten die duurzaam, op Maximum Sustainable Yield (MSY)-niveau, worden bevist.
Op hun beurt uitten de visserijvertegenwoordigers hun steun voor de verdere implementatie van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid om de resterende 3 procent van de visbestanden op MSY-niveau te brengen. Daarbij moet wel rekening gehouden worden met de sociaaleconomische gevolgen en de haalbaarheid. Voor enkele soorten is daarvoor meer tijd nodig en daarmee moet bij het vaststellen van de maximaal toegestane vangsten (TAC’s) rekening gehouden worden.
Aanlandplicht: actie nodig
De Europêche-vertegenwoordigers hebben Vella op het hart gedrukt dat de aanlandplicht voor de (gemengde) demersale visserij nog altijd onwerkbaar is. Actie is nodig, er moet voor de gemengde demersale visserijen oplossingen komen voor verstikkingssoorten en volledige benutting van de mogelijkheden om meer flexibiliteit te bieden, zodat de visserij kan blijven draaien na 2019.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of mailen naar secretariaat@vissersbond.nl