Tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement die duurt van 24 tot 27 oktober zijn de Europese parlementsleden het erover eens geworden, dat de aanlandplicht voor de visserij onredelijk streng uitpakt.
In het verslag van de zitting is te lezen: “De landingsplicht pakt onredelijk streng uit voor de visserij, want zelfs wanneer visserijondernemingen alle mogelijke middelen inzetten om bijvangst te voorkomen, kunnen ze alsnog bestraft worden voor het enkele feit dat ze met de bijvangst het beschikbare quotum overschrijden.”
Het EP erkent de noodzaak van goed wetenschappelijk onderzoek om de effectiviteit van de landingsplicht te kunnen beoordelen. Daarnaast moeten de lidstaten voldoende flexibiliteit bieden, zoals het verlengen van de overgangsperiode. De visserijsector – en dan met name de gemengde visserijen – staat immers voor een grote opgave om oplossingen te ontwikkelen voor de problemen die door de nieuwe regelgeving ontstaan.
“Aanlandplicht is onwerkbaar”
In het Reformatorisch Dagblad reageert de Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) met tevredenheid op deze erkenning: “Langzaam maar zeker dringt het besef door dat de aanlandplicht onwerkbaar is voor vissers.” Van Dalen heeft zich hard gemaakt voor het oprekken van de overgangsperiode.
Aanlandplicht is voorbarig besluit
“Het is een goede zaak dat het Europees Parlement concludeert dat de aanlandplicht onredelijk is voor vissers en dat de effectiviteit ervan onderzocht moet worden. Maar dat had natuurlijk voorafgaand aan het besluit tot invoering van de aanlandplicht moeten gebeuren. Een maatregel die desastreus is voor de visserij moet van tafel. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald,” vindt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.
Pluim
Nooitgedagt voegt hieraan toe: “Pluim voor de Brusselse en Haagse parlementariërs die zich hier toch over durven uit te spreken. Zij laten weten wat de dagelijkse praktijk van de vissers werkelijk betekent.”
Het EP stelt verder dat controleprocedures en het bepalen van de strafmaat bij overtredingen in alle lidstaten gelijk moeten zijn. In de huidige situatie is dat niet het geval; soms wordt een overtreding in het ene land afgedaan met een administratieve boete, terwijl in een ander land dezelfde overtreding tot strafrechtelijke vervolging leidt. Lees hier meer over in het artikel EP wil gelijke behandeling vissers door lidstaten op deze site.
Het Parlement sprak zich dinsdag verder uit tegen mogelijk verplichte videobewakingssystemen aan boord.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.