Het Europees Parlement (EP) in Straatsburg heeft haar standpunt bepaald voor het meerjarig beheerplan voor de Noordzee. Voor de quota voor alle vissoorten moet bij het in werking treden van het plan de maximale duurzame vangst (MSY) als grenswaarde gaan gelden. Veel EP-leden zijn trots op dit resultaat ‘tegen overbevissing’ nadat ze op donderdag 14 september voor invoering van het plan hadden gestemd. Maar overbevissing klinkt als iets illegaals, vindt de Nederlandse Vissersbond, terwijl daar op de Noordzee helemaal geen sprake van is. Het gaat juist heel goed met de visstand.
Download het voorstel meerjarenplan Noordzee
Download de bijlage bij het meerjarenplan Noordzee
Over het meerjarenplan voor de Noordzee moet nog verder onderhandeld worden door het EP, de lidstaten en de Europese Commissie. Mocht het Europarlement daarin haar zin krijgen, dan leidt dat tot een rigoureuze vermindering van vangstmogelijkheden voor veel vissers. De meerderheid van de Europees volksvertegenwoordigers gaan voorbij aan de sociaaleconomische gevolgen voor de vissers en hun gezinnen.
Nu nog flexibiliteit bij vaststellen TAC’s
De Europese Raad van visserijministers stelt jaarlijks in december de quota (TAC’s) voor het aankomende jaar vast. Bij het bepalen van de vangstbeperkingen bestaat nu nog enige flexibiliteit, aangezien volgens het huidige beleid alle visbestanden in 2020 op MSY-niveau moeten zitten. De ministers kiezen er bij veel bestanden voor om niet te rigoureus in de TAC’s te snijden en de visbestanden wat meer geleidelijk naar MSY-niveau te laten groeien. Daarmee worden namelijk grote problemen in de Noordzee-vissersvloot voorkomen.
Zo snel mogelijk volledig duurzaam
Onder druk van de natuur- en milieulobby kiest de meerderheid van de volksvertegenwoordigers ervoor om alle visbestanden zo snel mogelijk op MSY-niveau te krijgen. Dat is namelijk wat Birdlife Europe, PEW, Oceana, Seas art Risk, ClientEarth en het Wereld Natuur Fonds willen, stellen ze in hun gezamenlijke communiqué tegen overbevissing op de Noordzee. Deze ngo’s merken het huidige visserijbeleid aan als het in stand houden van een staat van overbevissing. Het direct naar MSY-niveau gaan met quota is nu ook het standpunt van het EP. Ondanks dat dit tot grote problemen kan leiden voor de sector.
Overbevissing?
De Nederlandse Europarlementariër en lid van de EP-visserijcommissie Peter van Dalen zag een intensieve lobby van natuur- en milieuorganisaties voorbij komen. Daardoor zijn veel van zijn collega-parlementsleden ervan overtuigd geraakt dat in de Noordzee sprake is van overbevissing die moet worden teruggedrongen.
In een eigen verklaring stelt Van Dalen: “De Noordzee is één van de meest gereguleerde visgebieden ter wereld. Alle belangrijke visbestanden staan er mede daardoor goed voor en de totale trends zijn positief. Om dan toch te stellen dat deze zee wordt overbevist: tsja, dan regeert de leugen.”
Het eerste deel van de verklaring van Van Dalen wordt gesteund door het Europese comité voor wetenschap, techniek en Economie in de visserij (STECF). Dit belangrijkste adviesorgaan van Europa concludeerde dit voorjaar dat het goed gaat met de visserijbestanden op de Noordzee, dankzij de eerdere vlootsaneringen en effectieve handhaving van het bestaande visserijbeleid.
Standpunt Nederlandse Vissersbond
Ook de Nederlandse Vissersbond maakt ook bezwaar tegen het gebruik van de term overbevissing als het gaat om de visserij op de Noordzee. Overbevissing klinkt als iets illegaals, terwijl onze vissers zich houden aan hun quota en regels in acht nemen. De term werkt misschien zelfs criminaliserend in de publieke opinie. Dat Europarlementariërs de term gebruiken, zegt iets over het gebrek aan kennis van het onderwerp waarover men een stem moet uitbrengen.
Voor het overige zullen we in aanloop naar de onderhandelingen tussen EP, EC en lidstaten samen met de visserijorganisaties van de Noordzeelanden ons uiterste best moeten doen om de Europese politiek ervan te doordringen dat je visserijen niet ‘even’ één of meer jaar plat kunt leggen om vervolgens weer te gaan vissen als bestanden op MSY-niveau zijn beland. Dat is onverantwoordelijk bestuur.
In het meerjarenplan is de grens van de maximale duurzame oogst (MSY) voor soorten als schol in de Noordzee bovendien verder opgetrokken. Dit betekent dat ondanks de jaarlijkse groei van dit historisch grote visbestand er jaarlijks minder gevist mag worden.
Overige reacties
De liberale Belgische Europarlementariër Sander Loones heeft tegen het meerjarenplan voor de Noordzee gestemd. “Er wordt te weinig rekening gehouden met het karakter van onze visserij,” vindt ook hij. “Er worden onhaalbare eisen gesteld aan de gemengde visserij. Dit is een extra klap voor onze vissers, bovenop de onzekerheid van de brexit-onderhandelingen.”
Jan Huiteman is één van de VVD-Europarlementariërs die tegen het voorstel stemde. Op zijn Facebook schrijft hij: “Het Europees Parlement wil de flexibiliteit van de vissers nog verder beperken. Ik heb tegen deze plannen gestemd. Helaas spelen veel collega’s uit de andere lidstaten te veel op safe, waardoor vissers in de knel komen. De visserijsector wordt nog te vaak in een kwaad daglicht gezet. Dit is onterecht. Vooral de vissers in de Noordzee zouden juist beloond moeten worden voor hun inspanningen.”
Meer informatie
Zie ook onze eerder publicaties:
Meerjarenplan Noordzee: wat verandert er voor de kottervloot?
Tekortkomingen in EU-plan Noordzee
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends of Johan Nooitgedagt, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl