De Nederlandse Vissersbond heeft tijdens de stakeholderbijeenkomst voor het nieuwe Europese visserijfonds (EMVAF) – de opvolger van het EFMZV – gepleit voor extra aandacht voor de ontwikkeling en implementatie van een alternatief voor pulsvisserij, het moderniseren van de verwerking aan boord, steun voor kleinschalige visserij en steun voor de bemanning.
Het nieuwe fonds zal van 2021-2027 worden opengesteld en is bedoeld om de visserij en aquacultuur binnen de Europese Unie te versterken. De Nederlandse overheid bereid zich hier op voor door het opstellen van een Operationeel Programma (OP) voor te bereiden en vraagt aan belanghebbenden (stakeholders) om hier een bijdrage aan te leveren. Woensdag 24 juni 2020 vond de eerste (digitale) bijeenkomst plaats. De Nederlandse Vissersbond heeft tijdens het overleg onder meer gepleit voor de volgende punten:
- Alternatief voor de pulsvisserij – De Nederlandse kottervisserij wordt hard geraakt door het pulsverbod. Vanaf 1 juli 2021 moeten de laatste pulsvissers stoppen van Brussel. Nederland zal blijven inzetten op rehabilitatie van de pulsvisserij, maar in de tussentijd is er behoefte aan een haalbaar alternatief. Daar wordt hard aan gewerkt. Voordat dit operationeel is zal er nog veel gesleuteld, onderzocht en gelobbyd moeten worden. Hiervoor is steun nodig vanuit het EMVAF. De Nederlandse Vissersbond pleit hiervoor, omdat een alternatief voor de pulsvisserij van groot belang is voor de overleving van veel kotterbedrijven.
- Moderniseren van de verwerking aan boord – De eisen die aan visserijproducten worden gesteld worden steeds strenger. Daarnaast is het opleiden, aantrekken en behouden van goede bemanningen steeds lastiger. Het automatiseren van de verwerking aan boord kan helpen om aan de strenge wet- en regelgeving te doen en tegelijkertijd het gat van de terugloop van bemanningsleden opvangen. Steun uit het EMVAF is nodig om concepten te ontwikkelen die toepasbaar zijn aan boord van kotters. De Nederlandse Vissersbond pleit hiervoor en neemt ook nu al deel in dit soort projecten.
- Steun voor kleinschalige visserij – Kleinschalige vissers – kust- en binnenvissers – hebben vaak moeite om hun bedrijf levensvatbaar te houden. Investeren in andere vismethoden of andere schepen is alleen mogelijk als er perspectief is. Onderzoek naar alternatieven en steun bij het realiseren ervan, kan helpen om toch de stap voorwaarts te maken. Steun uit het EMVAF kan het verschil maken. De Nederlandse Vissersbond pleit daarom voor ruimte voor deze groep vissers en dat wil ze doen samen met andere belangenbehartigers. LNV neemt het initiatief voor een apart overleg hierover.
- Steun voor bemanningen – In de kottervisserij is het de bemanning die het succes bepaalt. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de rol van de bemanning. In de visserijfondsen was er tot op heden geen aandacht voor steun aan bemanningsleden. Daarom heeft de Nederlandse Vissersbond er bij LNV op aangedrongen om ruimte te reserveren binnen het EMVAF budget voor de ontwikkeling van de bemanningen.
EMVAF en OP
Op dit moment wordt er nog druk overleg gepleegd in Brussel over het EMVAF. Het programma – ook wel EU Verordening genoemd – is in grote lijnen gereed, maar het moet nog worden goedgekeurd. Het budget dat voor Nederland bestemd zal zijn is nog niet bekend. Verwacht wordt dat dit tussen de € 100 en 120 miljoen zal bedragen. Nederland mag dit naar eigen inzicht invullen, maar wel binnen de kaders van de EU Verordening. In het Operationeel Programma dat door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt opgesteld, komt te staan wat de strategie en de verantwoording zijn waarmee Nederland invulling zal geven aan dit fonds. De categorieën waar in het Nederlandse Operationeel Programma steun voor kan worden verkregen zijn:
- Economische (duurzame) maatregelen
- Milieu maatregelen
- Wettelijke verplichtingen
Budgetverdeling
Hoewel nog niet zeker is hoe groot het Nederlandse budget voor de periode 2021-2027 zal zijn, is al wel een grove verdeling door LNV bekend gemaakt:
- 50% voor controle, handhaving en onderzoek (wettelijke eisen vanuit het Gemeenschappelijk Visserij beleid)
- 40% voor innovatie zoals geformuleerd in het Noordzeeakkoord en de Kottervisie
- 10% voor aquacultuur en verwerking.
Subsidieregelingen
Op basis van het Operationeel Programma zullen door de Nederlandse overheid subsidieregelingen binnen de looptijd van het EMVAF worden opengesteld. Het is daarom belangrijk dat er vanuit de Nederlandse visserijsector input wordt gegeven voor het Operationeel Programma. Om die reden levert de Nederlandse Vissersbond, net als bij voorgaande fondsen, inhoudelijke inbreng.
Eigen bijdrage
Om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie geldt voor de meeste subsidieregelingen dat de begunstigden een eigen bijdrage in uren of geld leveren. De verwachting is dat deze 25% van de totale projectkosten bedraagt. 100% subsidie blijft mogelijk, maar daar zijn extra voorwaarden aan verbonden.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.