Tijdens de Europese Visserijraad in Brussel is besloten om aanvullende beschermingsmaatregelen te nemen voor het behoud van de Europese paling. In plaats van een totaalvangstverbod in zout water is gekozen voor een pan-Europese aanpak.
Sluiting migratieseizoen
Centraal daarin staat de combinatie van sluiting van de palingvisserij voor drie maanden gedurende het migratieseizoen in combinatie met verbetering van het leefgebied. Daarnaast zorgen de lidstaten voor het inperken van beroeps- en recreatieve visserij. Ook moeten zij zorgen voor verbetering van het leefgebied, voor passages in rivieren, het uitzetten van glasaaltjes in binnenwater en voor het overbrengen van schieraal vanuit binnenwateren naar wateren van waaruit ze vrij kunnen wegtrekken richting de Sargassozee. Tenslotte intensiveren de lidstaten de controle op illegale visserij- en verkooppraktijken, specifiek op de illegale export van glasaal.
Sinds 2009
De sluiting van de palingvisserij gedurende de migratieperiode (september tot en met november) is in Nederland al sinds 2009 van kracht, niet alleen op zee maar ook in binnenwater. In ons land zijn het juist de binnenvissers en sportvissers die actief zijn bij het herbevolken en het over de dijk zetten van schieraal.
De Nederlandse Vissersbond, Stichting Duurzame Palingsector Nederland en de overkoepelende visserijorganisatie Europechepleiten al langer voor een Europa-brede aanpak. Nederland is op dit front een gidsland voor andere lidstaten en het relatief strenge beleid leidde voorheen tot ongelijkheid ten opzichte van andere lidstaten. De Nederlandse Vissersbond juicht de maatregelen toe die de natuurlijke habitat van de aal moeten herstellen. “Dat is hard nodig, want in veel Europese wateren is het voor de aal niet prettig om te leven. Er is te weinig perspectief voor de soort als het gaat om onder andere migratie en voedsel,” legt Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond uit.
Geen vangstverbod
Natuurbeschermingsorganisaties vragen om strenge maatregelen op de paling te beschermen. Zo roepen ze consumenten op geen paling meer te kopen en pleiten ze voor een verbod op de verkoop van paling. Een algeheel verkoop- of vangstverbod moet in elk geval vermeden worden; eerder stelde Derk Jan Berends namens de Nederlandse Vissersbond hierover: “Voor veel vissers is de aalvangst een belangrijke bron van inkomsten. Het zijn juist de beroepsvissers die het beleid uitvoeren. De vissers hebben een belangrijke taak in het verzamelen van informatie over de toestand van het aalbestand. Informatie die anders door wetenschappers moet worden verzameld tegen veel hogere kosten,” aldus Berends.
Habitat herstellen
“Het beperken van de aalvisserij is één van de maatregelen die genomen kunnen worden in het belang van het palingbestand. Maar er is nog een groot aantal andere maatregelen noodzakelijk om de natuurlijke habitat van de paling te herstellen. De huidige situatie, waarin rivieren, beken en meren voorzien zijn van harde waterkeringen, hebben het voor de Europese aal heel onaantrekkelijk gemaakt om daarin te verblijven. Het is echter kostbaar om de natuur juist op het gebied van natuurlijke habitat te herstellen. Het aanpassen van waterkrachtcentrales, dijken en gemalen kost vele miljoenen euro’s, maar is wel een voorwaarde voor een gezonde aalstand,” aldus Berends.
Meer informatie?
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl