Tijdens het derde overleg over de implementatie van het EU-actieplan om mariene ecosystemen te beschermen en herstellen, riep EBFA op om een realistische en meer wetenschappelijk gedreven aanpak op mariene bescherming te hanteren. EBFA streeft hierbij naar niet alleen ecologische vooruitgang maar ook een duurzame toekomst voor de Europese visserijsector. De Voorzitter van EBFA pleit voor een verandering in strategie, juist omdat het huidige politieke klimaat dit toe laat en er op die manier samen een nieuw beleid gerealiseerd kan worden, waarin het EU Ocean pact, het UNOC3 verdrag en overige verbonden initiatieven meegenomen kunnen worden. EBFA is een losstaand onderdeel en initiatief van onze koepelorganisatie in Brussel genaamd Europeche. Sinds jaar en dag is de Nederlande Vissersbond hier lid van via de Stichting Nederlandse Visserij. Maar liefst 85% van de EU-visserij is ‘bodemvisserij’ en dus is deze belangenbehartiging voor de gehele EU erg belangrijk.
Geen erkenning
EBFA-voorzitter Iván Lopez verklaart: “Onze sector heeft de laatste jaren al grote veranderingen ondergaan, de vloot is sinds 2000 met 30% gekrompen. In combinatie met een grootschalige toepassing van duurzamere technieken en beperkende maatregelen voor onze vloot is de ecologische voetafdruk van de gehele sector al aanzienlijk gedaald. Wij zien echter geen erkenning hiervoor terug in nieuwe Europese beleidsplannen. Dat is jammer, aangezien UNCTAD bijvoorbeeld aangeeft dat de emissiewaarden van de sector ruim de helft minder zijn in vergelijking tot 1990.”
Wetenschap boven nieuws
De alliantie laat weten achter het plan te staan om maatwerk en aangepaste vistechnieken per Marine Protected Area (MPA) te laten toepassen door vissers, op basis van lokale ecologische behoeften. Zij pleit dan ook voor wetenschappelijk bewezen maatregelen en regiospecifieke managementplannen. Dit moet goed doordacht opgesteld worden, waarbij de toekomst van de oceaan en de visserijsector bóven de belangen van nieuwsoutlets en online reputatie gezet moet worden. Dit kan alleen als er gewerkt wordt aan een duurzaam en innovatiegedreven beleid en er niet enkel naar de eliminatie van visserijactiviteit in Europese wateren en wereldwijd wordt gestreefd.
Kritiek op actieplan
De Alliantie signaleerde nog steeds ernstige tekortkomingen in het Actieplan:
- Voedselzekerheid en zelfvoorziening blijven onderbelicht, ondanks herhaalde oproepen van zowel de Europese raad als het parlement.
- De bijdrage van de sector aan de energietransitie loopt gevaar, omdat mogelijke bodemvisserijbedreigende maatregelen ervoor zorgen dat investeringen en bankvertrouwen zullen verminderen.
- De EBFA pleitte voor het beter in kaart brengen van de gevolgen van trawling en de instelling van op vistuig gebaseerde bufferzones om de sociaaleconomische impact van gebiedssluitingen te helpen verminderen.
- Gebrek aan erkenning van andere effectieve gebiedsgebonden beschermingsmaatregelen, die in het kader van internationale biodiversiteits- en volle-zee-overeenkomsten worden gezien als gelijkwaardig aan MPA’s.
Eerlijk speelveld
Ook benadrukte de alliantie de inconsistentie in de Nature Restoration Law. Deze wet biedt uitzonderingen aan offshore industriële energieprojecten, terwijl de visserij volledig beperkt wordt.
De blik vooruit
De EBFA geeft aan met volle toewijding samen te blijven werken met de Europese commissie en haar lidstaten, aan een eerlijk en passend beleid voor de sector. Hierin blijft zij pleiten voor gebalanceerd beleid waarbij maatwerk de sleutel is en er geen specifieke vistuigen verboden worden. Demersale visserijen moeten tenslotte al een vele duurzame eisen voldoen om bijvoorbeeld voor een MSC-certificaat in aanmerking te komen. Daarom is het des te belangrijker om in nieuw beleid ook de belangen van de visserij ter harte te nemen.

Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl,
vragen naar Johan K. Nooitgedagt.