De Europese Commissie heeft een wijziging aangenomen van het Tijdelijke Crisiskader voor Staatssteun om deze te verlengen tot en met 31 december 2023. In eerste instantie liep het tijdelijk crisiskader voor staatssteun tot en met 31 december 2022. De wijziging in dit Crisiskader stelt lidstaten in staat om gebruik te blijven maken van de flexibiliteit waarin de staatssteunregels voorzien om de economie te ondersteunen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Onze visserijsector wordt hard getroffen door de hoge gasolieprijzen en de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid pleit ervoor dat deze wijzigingen ook iets gaan betekenen voor de visserijsector.
Wijzigingen in het Tijdelijk Crisiskader
In het gewijzigde tijdelijke crisiskader worden een aantal dingen aangepast, waarvan een drietal belangrijk zijn voor de visserijsector:
- Alle maatregelen uit het Tijdelijk Crisiskader worden verlengd tot en met 31 december 2023.
- De plafonds voor beperkte steunbedragen worden verhoogd tot een bedrag van 250.000 en 300.000 voor bedrijven die actief zijn in de landbouw, visserij en aquacultuur, respectievelijk, en tot 2 miljoen voor bedrijven die actief zijn in alle andere sectoren. Eerder kon een visserijonderneming van zijn lidstaat tot maximaal 35.000,- aan deminimis-steun. In Frankrijk, België en Duitsland worden visserijbedrijven al financieel geholpen vanwege de hoge brandstofprijzen. Ook de Nederlandse vissers hebben die steun bitterhard nodig. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid pleit er dan ook voor om deze deminimis-steunmaatregel ook in Nederland per direct in te zetten. Voor veel schepen is het, bedroevend genoeg, zelfs al te laat. Om te voorkomen dat meer schepen voor de kant komen te liggen, moet Nederland op het gelijke speelveld blijven met andere EU landen en financiële steun toepassen.
- De flexibiliteit en ondersteuningsmogelijkheden voor bedrijven die te maken hebben met stijgende energiekosten worden verhoogt. De lidstaten zullen het recht hebben om de steun te berekenen op basis van het verbruik in het verleden of het huidige verbruik. Daarbij moet rekening worden gehouden met de noodzaak om de marktprikkels om het energieverbruik te verminderen en de continuïteit van de economische activiteiten te waarborgen. Eerder hebben de voorzitters van de Nederlandse Vissersbond/ PO Delta Zuid de vraag al bij het ministerie neergelegd hoe energiesteun voor mkb’ers zich gaat verhouden tot de torenhoge lasten van dieselprijzen in de gehele kottersector. “Wij zijn van mening dat gasolie ook ‘energie’ is en willen weten wat dit verschil gaat betekenen voor de kottervissers die met smart wachten op steun om de huidige dieselprijzen te kunnen betalen”, aldus voorzitter Johan Nooitgedagt.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Derk Jan Berends.