De Europese Commissie wil 30% van de Noordzee aanmerken als ‘Marine Protected Area’ (MPA), waarvan 10% ‘strikt beschermd’ moet worden. Dit en andere visserijbenauwende plannen is te lezen in het voorstel voor de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030, die de Europese Commissie afgelopen week openbaar maakte.
EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030
Volgens de Europese Commissie verkeert de natuur in een crisis als gevolg van uitputting, klimaatverandering en vervuiling. Hun voorstel voor de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 moet daar – als onderdeel van de Green Deal – verbetering in brengen. De EU-biodiversiteitsstrategie moet parallel lopen met de ‘Farm-to-Fork’ strategie waar we eerder over berichtten.
Marine Protected Area’s
Eén van de voor visserij desastreuze voorstellen uit de EU-biodiversiteitsstrategie is om de dekking van zogeheten Marine Protected Area’s (MPA’s) te verhogen van 10% naar 30%. Daarvan moet 10% ‘strikt beschermd’ worden. Lidstaten moeten verantwoordelijk worden voor deze MPA’s. De Europese Commissie wil in samenspraak met de lidstaten en het Europese Milieuagentschap later in 2020 criteria en richtlijnen voor aan te wijzen gebieden opstellen en een definitie van ‘strikte bescherming’ geven.
Mariene ecosystemen
Daarnaast maakt de Europese Commissie zich ook druk over het herstel van mariene ecosystemen. Hierbij benoemen ze onder andere het op MSY-niveau bevissen van de visbestanden, een zero-tolerantie voor illegale praktijken, het nemen van maatregelen om de (bodem)visserij te beperken, het opleggen van biodiversiteitsdoelstellingen voor de kottervisserij en het EFZMV moet ingezet worden in de zoektocht naar selectievere visserij met minder impact op het milieu.
Opmerkelijk voorstel
Het complete voorstel is uiterst opmerkelijk. Windmolenparken worden massaal omarmd en er wordt zelfs aangemoedigd om de offshore windmolenparken te vergroten. Dit terwijl het bouwen, onderhouden en nadien weer afbreken ook ten koste gaat van de groene droom. Daar wordt met geen woord over gerept.
Visserijsector moet wederom inleveren
Daarnaast is het voornamelijk de visserijsector die wederom moet inleveren. “Andere maritieme industrieën zoals windmolenparken aanleggen, olie, gas, baggeren en scheepvaart worden niet benoemd”, aldus Johan K. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. “De blokkades om de visserij op een fatsoenlijke manier uit te voeren stapelen zich op. Windmolenparken, de Brexit, natuurgebieden en zulke plannen… Er blijft geen ruimte meer over voor de visserij om gezonde en verse vis te vangen en dat baart kopzorgen. Wat is ons perspectief als voedselproducent en het vangen van verse vis?”.
Stop de ontspoorde trein
Via Europêche, de Europese overkoepelende visserijorganisatie waar de Nederlandse Vissersbond deel van uit maakt, worden het Europees Parlement en de lidstaten opgeroepen om deze ontspoorde trein te stoppen en het voorstel terug te sturen naar de Europese Commissie voor een volledige herziening.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.