Dat blijkt uit onderzoek door Europêche, de Europese visserijorganisatie, onder 4.000 Europese consumenten in 8 landen naar hun houding ten opzichte van de visserijsector en vis als onderdeel van het dagelijks dieet. De resultaten zijn bemoedigend voor de visserijsector. 71% van de ondervraagde consumenten vindt dat de visserijsector een belangrijke rol speelt in de voedselvoorziening van de groeiende wereldbevolking. 84% vindt dat de overheden meer moeten doen om de visserijsector en de vissers te steunen. Meer dan 70% van de Europeanen eet minimaal een maal per week vis.
Duurzaamheid
Ondanks de positieve houding van de Europese consument denkt meer dan de helft dat visbestanden in gevaar zijn. Gelukkig laat onafhankelijk onderzoek naar de Europese visbestanden een ander beeld zien. Volgens het laatste onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie is uitgevoerd door ICES blijkt dat 36 visbestanden in Europese Unie wateren worden bevist volgens het principe van Maximum Sustainable Yield (MSY), een belangrijke indicator voor duurzame visserij. In 2014 waren dat er nog 27 terwijl dat in 2013 slechts 2 betrof. De Europese visserijsector is dus in rap tempo aan het verduurzamen van de visserij door een groot aantal innovatieve projecten op het gebied van technologie en techniek.
Vissers voeden de wereld
Europêche waar ook de Nederlandse Vissersbond via de Stichting van de Nederlandse Visserij lid van is, heeft onlangs een nieuw informatieportaal iFish ontwikkeld om de wereld bekend te maken met de Europese visserman en zijn rol in de voedselvoorziening van de wereldbevolking. Een mooi statement is: 48 billion meals, enough to feed everyone in the European Union 96 times. Europêche vertegenwoordigd 80.000 vissers en 45.000 visserschepen uit 9 lidstaten.
Nederlandse visserijsector
De Nederlandse visserijsector vist op soorten als haring, tong en schol die allen op MSY niveau (duurzaam) worden bevist. Dat is natuurlijk goed nieuws. Gezonde visbestanden zijn de basis voor een duurzame visserij. Andere positieve ontwikkelingen zijn onder andere het terugdringen van het brandstofverbruik door innovatie in nieuwe vistechnieken zoals de pulsvisserij en het selectiever vissen waardoor er minder bijvangst is van ongewenste soorten.
Klik hier voor meer informatie.